Σάββατο, 18 Ιανουαρίου 2020

ev media-logo

Παναγία η «εν τω Πυρσώ της Ευρυτανίας». Σήμερα η μεγάλη γιορτή της Παναγίας της Προυσιώτισσας. Διήμερο θρησκευτικών εκδηλώσεων στον Προυσό

Πλήθος πιστών από κάθε γωνιά της Ελλάδας συρρέει στην Ιερά Μονή Προυσού για να προσκυνήσει την «Αρχόντισσα της «Ρούμελης».

panagia-prousiotissa-perifora

Όπως κάθε χρόνο έχουν προγραμματιστεί εκδηλώσεις προς τιμή της Παναγίας της Προυσιώτισσας, η οποία γιορτάζει στις 23 Αυγούστου, στην "απόδοση" της Κοιμήσεως.

Πρόκειται για την Ανάληψη της Παναγίας στους ουρανούς και την προσφορά της τίμιας ζώνης της στον Θωμά, εννέα ημέρες μετά τον Δεκαπενταύγουστο. Η γιορτή ονομάστηκε από τον απλό κόσμο "Τα εννιάμερα της Παναγίας" και ο εορτασμός της είναι το αποκορύφωμα ενός εορταστικού κύκλου προς τιμήν της Θεοτόκου που ξεκινάει την 1η Αυγούστου, κορυφώνεται το Δεκαπενταύγουστο και κλείνει στις 23 του ίδιου μήνα.

Ο εορτασμός

Οι θρησκευτικές εκδηλώσεις ξεκίνησαν χθες και συνεχίνονται σήμερα, Παρασκευή 23 Αυγούστου 2013· περιλαμβάνουν δοξολογία, αρτοκλασία και φυσικά περιφορά της θαυματουργής εικόνας.

Εντωμεταξύ, απόψε (9.30 μ.μ.), η πλατεία του Προυσού θα φιλοξενήσει το καθιερωμένο πανηγύρι, όπου ντόπιοι μουσικοί θα διασκεδάσουν κατοίκους και επισκέπτες του χωριού.

Η διαδρομή της εικόνας

Η ιερή εικόνα της Παναγίας λέγεται πως είναι δημιούργημα του Ευαγγελιστή Λουκά και μέχρι το 829 μ.Χ. βρισκόταν στην Προύσα της Μικράς Ασίας. Ωστόσο, μετά από διάταγμα περί καταστροφής των Αγίων Εικόνων, ένα αρχοντόπουλο, ο Διονύσιος, πήρε την εικόνα και ήρθε στα μέρη της τότε Ελλάδας. Φτάνοντας στην Θράκη, η εικόνα χάθηκε.

Ένα βοσκόπουλο που έβοσκε τα γίδια του, τη νύχτα από 22 προς 23 Αυγούστου, στην απέναντι μεριά του βουνού, είδε έναν φωτεινό στύλο, που ξεκινούσε από την γη και έφτανε στον ουρανό. Έντρομο από το φόβο του άκουγε ταυτόχρονα και γλυκές μελωδίες και ψαλμούς. Πήγε και διηγήθηκε αυτό που είδε στον πατέρα του και μετά από 3 βράδια πήγαν και αντίκρισαν όλοι μαζί τον ουράνιο στύλο.

Έπειτα από αναζήτηση και φτιάχνοντας μονοπάτια, είδαν στην σπηλιά όπου ξεκινούσε ο ουράνιος στύλος την εικόνα της Παναγιάς να φεγγοβολά και να αστράφτει. Για τον λόγο αυτό λέγεται και Παναγία, η «εν τω Πυρσώ της Ευρυτανίας». {div float:right}{module Google (Τετράγωνο 300χ250 κειμενο)}{/div}

Τότε όλοι την προσκύνησαν και δόξασαν τον Τριαδικό μας Θεό για το θαύμα που τους αποκάλυψε. Το γεγονός αυτό έγινε γρήγορα γνωστό και το αρχοντόπουλο χωρίς να χάσει καιρό πήρε μαζί του τους δούλους του και έτρεξε σε εκείνα τα μέρη αναζητώντας αυτό που επιζητούσε. Μόλις την αντίκρισε, την αναγνώρισε αμέσως και έπεσε κάτω προσκυνώντας Την.

Έπειτα αφού φιλοδώρησε τους χωρικούς που την βρήκαν πήρε την εικόνα και αναχώρησε για την Υπάτη. Καθώς έφτασαν σε κάποιο ύψωμα του δρόμου κουράστηκαν και έβαλαν την εικόνα σε ένα ερειπωμένο εκκλησάκι για να ξαποστάσουν. Ενώ αποκοιμήθηκαν, όταν ξύπνησαν δε βρήκαν την εικόνα και ο άρχοντας σκέφτηκε ότι τους παρακολουθούσαν οι βοσκοί και ήρθαν κρυφά και την έκλεψαν.

Καθώς επέστρεφαν πίσω, το αρχοντόπουλο άκουσε μια γυναικεία φωνή λέγοντάς του: «Ω νέε σώζου! Πήγαινε στο καλό και μην κουράζεσαι, διότι εγώ αναπαύομαι καλύτερα σε αυτούς τους άγριους και ορεινούς τόπους με απλοϊκούς βοσκούς παρά σε μεγαλουπόλεις με πλούσιους άρχοντες. Αν θέλεις να μείνεις μαζί μου έλα εκεί που με βρήκες και θα ναι για καλό σου» και ξαφνικά πάνω στο βουνό δημιουργήθηκε το τύπωμα της Παναγίας, μια τρύπα στην κορυφή του βουνού σε μέγεθος ίση με την εικόνα και κατά ύψος του βουνού εμφανίστηκαν αποτυπώματα ανθρωπίνου πέλματος (Πατήματα της Παναγίας).

Ο ιστορικός ναός

Ο σημερινός ναός χτίστηκε το 1754, πάνω στα ερείπια δύο παλαιότερων ναών που είχαν ανοικοδομηθεί στο ίδιο σημείο. Το μοναστήρι δέχτηκε πολλές φορές επίθεση επί τουρκοκρατίας, με πιο πρόσφατη ήταν της εισβολής των Γερμανών στις 16 Αυγούστου 1944, με πολλές αναφορές σε θαύματα.

Στην εξωτερική πλευρά της κρύπτης διασώζονται τοιχογραφίες από τον 13ο αιώνα, ενώ στον χώρο του μοναστηριού βρίσκονται το Σχολείο Ελληνικών Γραμμάτων που χτίστηκε το 1819 από τον Κύριλλο Καστανοφύλλη. Στο ίδιο σημείο με το παρεκκλήσι, στο πάνω μέρος, υπάρχει κρύπτη όπου φυλάσσονται λείψανα Αγίων.