Πέμπτη, 4 Ιουνίου 2020

ev media-logomenoume-asfaleis

Σύλλογος Ευρυτάνων «Η ΚΑΛΛΙΑΚΟΥΔΑ». Πλούσιο πολιτιστικό καλοκαίρι. Παρουσίαση βιβλίου, εθελοντικές δράσεις κ.α

Μια σειρά πολιτιστικών δραστηριοτήτων διοργάνωσε το τελευταίο διάστημα ο Σύλλογος Ευρυτάνων «Η Καλλιακούδα»· στις 11 Αυγούστου πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του βιβλίου του Αθανάσιου Γιαννακόπουλου «Στα αχνάρια των Γιολδασαίων», ενώ για ακόμη μια χρονιά πραγματοποιήθηκε εκδήλωση μνήμης για τη μάχη της Καλιακούδας (δείτε εδώ). Ακόμη, αξίζει να αναφέρουμε την «Ημέρα Προσωπικής Εργασίας» στα Ψιανά, η οποία πλέον καθιερώνεται.

psiana-monopati-katharismos

Εθελοντικές δράσεις στα Ψιανά (φωτο)

Με τον καθαρισμό και τη σήμανση μονοπατιού -το Σάββατο 17 Αυγούστου 2013- ξεκίνησε η «Ημέρα Προσωπικής Εργασίας», δράση η οποία γίνεται θεσμός και θα πραγματοποιείται εφεξής στα Ψιανά, με σκοπό την ανάδειξη τοπίων και μνημείων του χωριού

Στα πλαίσια των Γιορτών Δάσους, ο Σύλλογος Ευρυτάνων «Η Καλλιακούδα», σε συνεργασία με τον δήμο Καρπενησίου, διοργάνωσαν την Ημέρα Προσωπικής Εργασίας, κατά την οποία ομάδα εθελοντών χωριανών προχώρησαν στον καθαρισμό και τη σήμανση μονοπατιού από την Αγία Παρασκευή μέχρι την τοποθεσία «Κτίσμα» της Τοπικής Κοινότητας Ψιανών.

Πρόκειται για μια μοναδική διαδρομή διάρκειας μισής ώρας περίπου, μέσα σε μια κατάφυτη από έλατα περιοχή, η οποία καταλήγει στη θέση «Κτίσμα», σημείο μεγάλης ιστορικής σημασίας· πηγές αναφέρουν πως πρόκειται για κάποιο προπύργιο του βασιλιά Ευρύτου. {div float:right}{module Google (Τετράγωνο 300χ250 κειμενο)}{/div}

Ειδικότερα, στο «Κτίσμα» σώζονται αρχαία τείχη με πελώριες και ανώμαλες, ως επί το πλείστον, πέτρες, που υποδεικνύουν την ύπαρξη ισχυρού φρουρίου μεσολιθικής εποχής, που σήμερα ονομάζεται «Ζαγορά», ενώ στο σημείο έχουν βρεθεί τμήμα από υδραγωγείο, διάφορα αντικείμενα οικιακής χρήσης αρχαίου οικισμού, όπως πιθάρια, πήλινα λυχναράκια και πλήθος τριμμάτων από κεραμίδια και άλλα αντικείμενα.

Με αφορμή την καθιέρωση της εν λόγω δράσης, ο σύλλογος καλεί χωριανούς και μη, να συμμετέχουν στα δρώμενα που διοργανώνονται «προσφέροντας έμπρακτα στο χωριό μας.

Άλλωστε ακόμη και η απλή παρουσία σε αυτές τις δράσεις είναι σημαντική», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

«Στα αχνάρια των Γιολδασαίων»

Αφορμή για αντάμωμα εκπροσώπων των Γιολδασαίων από διάφορες περιοχές της Ελλάδας, αποτέλεσε η παρουσίαση του βιβλίου του Αθανάσιου Γιαννακόπουλου «Στα αχνάρια των Γιολδασαίων»

Άνθρωποι από τη Φιλιππιάδα της Ηπείρου, την Καλαμπάκα, τη Λαμία, το Αγρίνιο, αλλά και από διάφορα χωριά της Ευρυτανίας, έδωσαν το «παρών» στην παρουσίαση που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Κυριακής 11 Αυγούστου 2013, στην αίθουσα του Συνδέσμου «Ευγένιος ο Αιτωλός» στο Καρπενήσι.

sta-xnaria-ton-gioldaseon

Στην εκδήλωση -η οποία διοργανώθηκε από τον Σύλλογο Ευρυτάνων «Η Καλλιακούδα» σε συνεργασία με την Αδελφότητα Ανωγειατών Φιλιππιάδας και Περιχώρων και την υποστήριξη του Συνδέσμου «Ευγένιος ο Αιτωλός»- παραβρέθηκαν ο βουλευτής Αττικής κ. Αθανάσιος Μπούρας, ο βουλευτής Ευρυτανίας κ. Κωνσταντίνος Κοντογεώργος, ο αντιπεριφερειάρχης Ευρυτανίας κ. Βασίλης Καραμπάς, ο Δασάρχης Καρπενησίου κ. Ιωάννης Φάκας, ο Πρόεδρος του Θεραπευτηρίου Χρόνιων Παθήσεων του νομού κ. Γεώργιος Αθανασιάς, κ.α.

Ωστόσο, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται και σε σχετική ανακοίνωση του Συλλόγου, «αλγεινή εντύπωση προκάλεσε για ακόμη μία φορά η απουσία του πνευματικού κόσμου του Καρπενησίου και εν γένει της Ευρυτανίας, που συνήθως «συρρέει» σε ημερίδες και συνέδρια».

Οι εισηγήσεις

Για το βιβλίο μίλησαν ο Φιλόλογος και τ. Γενικός Επιθεωρητής Μέσης Εκπαίδευσης κ. Παναγιώτης Βλάχος, ο οποίος με τον ξεχωριστό του λόγο καθήλωσε το ακροατήριο, καθώς επίσης και η Δρ. Φιλολογίας και Προϊσταμένη ΓΑΚ νομού Ευρυτανίας κα Μαρία Παναγιωτοπούλου-Μποτονάκη, η οποία παρουσίασε αναλυτικά το βιβλίο.

Χαιρετισμό απηύθυναν οι κ.κ. Μπούρας, Κοντογεώργος, Καραμπάς, ενώ μήνυμα απέστειλε ο δήμαρχος Καρπενησίου κ. Κώστας Μπακογιάννης.

Να αναφέρουμε ακόμη ότι κατά την εκδήλωση, την οποία συντόνιζε ο πρόεδρος του Συλλόγου κ. Χρήστος Γιαννακόπουλος, ο αντιστράτηγος ε.α. κ. Ταξ. Γιολδάσης πρότεινε την αδελφοποίηση της Αδελφότητας Ανωγειατών Φιλιππιάδας με τον Σύλλογο «Η Καλλιακούδα».

Τέλος, τον λόγο έλαβε ο συγγραφέας και ομότιμος Καθηγητής του Α.Π.Θ. κ. Αθανάσιος Γιαννακόπουλος, ο οποίος ευχαρίστησε τους ομιλητές και τους παρευρισκομένους, ενώ στη συνέχεια ακολούθησε μικρή δεξίωση.