Κυριακή, 27 Σεπτεμβρίου 2020

ev media-logo


“Απόπειρα πολιτικού σχολιασμού”. Το νέο άρθρο του Διονύση Παρούτσα

Πήγε κιόλας 4 ο Σεπτέμβρης. Τα πρωτοβρόχια άρχισαν. Τα χελιδόνια ετοιμάζονται για το μακρινό τους ταξίδι. Οι πελαργοί, οι γερανοί και τα άλλα αποδημητικά πουλιά ετοιμάζονται να κουβαλήσουν τα μικρότερα στις πλάτες τους. Αν και προς το παρόν το μόνο που κουβαλάνε οι… γερανοί είναι… καυσόξυλα και μάλιστα τις μικρές νυχτερινές ώρες, όταν τα… εξυπνοπούλια που υποτίθεται ότι κάνουν τον έλεγχο, κοιμούνται!

ekloges-psifodeltia

Σεπτέμβρης. Παραδοσιακά μήνας έναρξης των μαθημάτων και του σχολείου. Μήνας ανασύνταξης δυνάμεων. Αλλά και αδύναμης… σύνταξης όπως αντιλαμβάνονται όσοι συνταξιούχοι παππούδες και γιαγιάδες προτίθενται να αγοράσουν τη σχολική σάκα των "εκγόνων" τους και πιθανώς και το περιεχόμενό της.

Τα προηγούμενα χρόνια, τότε που δέναμε τα σκυλιά με τα λουκάνικα, ο Σεπτέμβρης ήταν επίσης ο μήνας που η στήλη παραδοσιακά έκανε την πολιτική ανασκόπηση της χρονιάς που πέρασε και επιχειρούσε και κάποιες προβλέψεις για τη συνέχεια. Είχα τότε να γράφω για τον Κοντογεώργο και τον Καραμπά, για ΕΣΠΑ και για αναπτυξιακές πρωτοβουλίες, για δάνεια υπέρ της ΕΥΡΥΤΑΝΙΑ ΑΕ, για άναρχη δόμηση και στρεβλή ανάπτυξη και για χίλια δυο.

Με ποια πολιτική όμως να ασχοληθεί τώρα κανείς; Ποιος παράγει πλέον πολιτική για να την αναλύσεις; Τα κόμματα έγιναν ένας χυλός με όλες τις ιδιότητες των ρευστών να τα διακρίνουν. Σε τοπικό επίπεδο ο βουλευτής επιχείρησε μερικές θερινές εξόδους, κι αυτό ήταν όλο. Δεμένος με τα χέρια πισθάγκωνα έχει τις ίδιες δυνατότητες παραγωγής πολιτικής όσες και οι ηλικιωμένοι ψηφοφόροι του στα χωριά της Ευρυτανίας. Ο αντιπεριφερειάρχης, απλός διεκπεραιωτής δημοσιοϋπαλληλικών καθηκόντων καθεύδει έναν λήθαργο αταραξίας.

Το μόνο που κινείται κάπως από πολιτικής απόψεως είναι η πρωτοβάθμια τοπική αυτοδιοίκηση, κι αυτή με ρυθμούς ράθυμους, αν όχι οπισθοπορείας όπως συνέβη στον Δήμο Αγράφων με την καταδίκη του Τάτση σε 4μηνη αργία από την Γερακούδη.

Εκεί, όντως, οι μνηστήρες του δημαρχιακού θώκου έλαβαν θέσεις μάχης και προετοιμάζονται για την κούρσα της διαδοχής: Δημητρόπουλος, Μιχόπουλος και λοιποί, ακυρώνουν και επισφραγίζουν συμφωνίες εν ριπή οφθαλμού και καταστρώνουν τα σχέδια της επόμενης μέρας, πότε φανερά και πότε ενδόμυχα. Εντούτοις ο Τάτσης δύσκολα εκριζώνεται, με την έννοια ότι είναι δεξιοτέχνης της τακτικής του "διαίρει και βασίλευε" και η τέχνη αυτή αποδεδειγμένα έχει αποτελέσματα.

Από την άλλη όχθη του… Ρουβίκωνα, εντούτοις, ο Μπακογιάννης κινείται οριζοντίως, καθέτως και… εγκαρσίως, προετοιμάζοντας τα επόμενα βήματά του, τα οποία αμφίβολο είναι αν τα γνωρίζει και ο ίδιος! Κατ' αρχήν σίγουρα πολλοί θα τον προτρέπουν να ασχοληθεί με την κεντρική πολιτική σκηνή. Κάποιοι άλλοι τον θέλουν υποψήφιο δήμαρχο της Αθήνας στις επόμενες εκλογές. Κάποιοι τρίτοι τρέμουν στην ιδέα ότι θα συνεχίσει να πολιτεύεται στην Ευρυτανία. Και πάει λέγοντας.

Γεγονός είναι ότι ο Δήμαρχος δεν είναι πλέον το παιδαρέλι που ήταν όταν πρωτοασχολήθηκε με τα κοινά. Τριανταπεντάρισε πια, και στη σοφία της ενηλικίωσης προστέθηκε και η εμπειρία της πολιτικής. Ξέρει ότι οι βεβιασμένες κινήσεις μπορεί να αποβούν μοιραίες – η μάνα του και ο παππούς του εξάλλου το έχουν πληρώσει ακριβά. {div float:right}{module Google (Τετράγωνο 300χ250 κειμενο)}{/div}

Ξέρει επίσης, ότι όταν τελειώνουν οι οικονομικές κρίσεις επέρχεται ανάκαμψη, και όταν συμβεί αυτό όποιος είναι στο τιμόνι καταγράφεται από την Ιστορία ως εθνάρχης και σωτήρας. Το ίδιο συνέβη με τον Ελευθέριο Βενιζέλο, το ίδιο συνέβη με τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, το ίδιο ακόμη και παλιότερα με τον Καποδίστρια και τον Τρικούπη.

Τώρα βέβαια, το πότε θα τελειώσει αυτή η κρίση είναι ένα ερώτημα για δύσκολους λύτες! Δεν πιάσανε πάτο ακόμη όλοι, δεν πέθανε κανείς από πείνα και κατά συνέπεια δεν ήρθε ακόμη η ώρα του ΣΥΡΙΖΑ. Και προηγείται η διαχείριση Τσίπρα πριν οποιασδήποτε άλλης, καθώς πήρε το οκέι του από τους Αμερικάνους και τους Ευρωπαίους και ο κόσμος θα θελήσει να κάνει μια αριστερή στροφή, μπας και σωθεί, όπως κάνει κάθε συνεπής πνιγόμενος σε σχέση με τα μαλλιά του.

Κατά συνέπεια όποιος θελήσει να εντοπίσει το σωστό τάιμινγκ που λένε, (τη σωστή χρονική συγκυρία δηλαδή), πρέπει να έχει εξαιρετικές διαισθητικές ικανότητες και κυρίως να έχει να επιδείξει έργο ουσιαστικό. Και πού αλλού μπορεί κανείς να δραστηριοποιηθεί αυτή την εποχή, παρά σε έναν μικρό δήμο, χωρίς πολλά χρέη και με δυνατότητα εμφάνισης ποσοστών απορρόφησης ευρωπαϊκών κονδυλίων που να αγγίζουν το 100%;

Είναι σαν την αύξηση της εγκληματικότητας σε ένα χωριό: αν κάποιος πιτσιρικάς κλέψει το περίπτερο, εκείνη τη χρονιά θα υπάρξει αύξηση 100%! Έτσι και στο δήμο μας: αν ο δήμαρχος βγάλει 1.000.000 ευρώ (που λέει ο λόγος) από ένα πρόγραμμα, θα θεωρηθεί επιτυχία πρώτου μεγέθους, κάτι που αν συνέβαινε επί παραδείγματι στον Βόλο θα ήταν σταγόνα στον ωκεανό.

Πότε όμως θα γίνουν οι επόμενες δημοτικές εκλογές; Κατ' αρχήν έχει ήδη προγραμματισθεί μαζί με τις ευρωεκλογές του ’14 να διεξαχθούν εκτάκτως και οι εκλογές για την ανάδειξη δημάρχων και περιφερειαρχών. Εκτάκτως, διότι με το νέο σύστημα «Καποδίστρια», η θητεία των τοπικών αρχόντων θα είναι στο εξής 5ετής και το 2010 (που τους εκλέξαμε για τελευταία φορά) αποφασίστηκε -για προφανείς οικονομικούς λόγους- η πρώτη θητεία τους να είναι κατά ένα χρόνο συντομότερη.

Και τούτο για να συμπίπτει, από το 2014 και μετά, με αυτή των ευρωβουλευτών, που είναι επίσης πενταετής. Τους τελευταίους μήνες, ωστόσο, τα κόμματα έγιναν δέκτες αφόρητων πιέσεων από τους τοπικούς τους άρχοντες οι οποίοι τους ζήτησαν να μη λήξει πρόωρα η θητεία τους και οι εκλογές τους να γίνουν το 2015. Δηλαδή ανεξαρτήτως των ευρωεκλογών, παρά το γεγονός ότι αυτό έχει αποφασισθεί διά νόμου.

Βέβαια αν γίνει αυτό, τα μεγάλα κόμματα στις ευρωεκλογές θα πάθουν τέτοια νίλα που θα είναι όλη δική τους, καθώς ουδείς εχέφρων –και μη– πολίτης θα πάει να ψηφίσει, (ως ένδειξη διαμαρτυρίας) με αποτέλεσμα τα ποσοστά των ακροδεξιών, των ακροαριστερών και των πάσης φύσης πολύχρωμων κομμάτων να εκτιναχθούν σε δυσθεώρητα ύψη.

Προ ημερών ο Κ. Ζούλας έγραφε στην "Καθημερινή" ότι γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο η εισήγηση που έχει δεχθεί το Μαξίμου είναι όχι μόνον να μην ενδώσει στις πιέσεις των δημάρχων αλλά να προσδώσει και στις δύο κάλπες αμιγώς πολιτικό χαρακτήρα. Με άλλα λόγια, να συνεργασθεί από τώρα με το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ για την εξεύρεση προσώπων κοινής αποδοχής που θα στηρίξουν και τα τρία κόμματα στις κρίσιμες μάχες, προκειμένου οι περιφερειακές εκλογές να μεταβληθούν σε μια μετωπική πολιτική αναμέτρηση με τον ΣΥΡΙΖΑ, η οποία εκτιμάται ότι θα υποβαθμίσει και τυχόν δυσάρεστες εκπλήξεις στις ευρωεκλογές.

Φυσικά, όλα αυτά θα ισχύσουν αν δεν γίνει κανένα "πατατράκ" κι έχουμε βουλευτικές εκλογές ενδιαμέσως. Είναι το σενάριο που μάλλον θα απεύχονταν κανείς, αν και θα πρόσφερε αρκετό υλικό στη στήλη… Και μάλιστα υλικό στα όρια της επιστημονικής φαντασίας, καθώς θα έπρεπε να αναμίξει ονόματα όπως Κοντογεώργος, Καραμπάς, Τσιτσάνης, Σταμάτης, Ντόρα, Κουλαρμάνης κλπ κλπ κλπ.

Εδώ πια, ακόμα και ο Στήβεν Χώκινς, θα "ήρε τον κράββατόν" του και θα περιπατούσε, σφυρίζοντας αδιάφορα!