Τρίτη, 25 Φεβρουαρίου 2020

ev media-logo

Ο νέος φόρος στα αγροτεμάχια. Τι θα πληρώσουν οι ιδιοκτήτες στην Ευρυτανία - Στο 1,5 ευρώ/στρέμμα ο ελάχιστος φόρος για την αγροτική γη

Τον νέο φόρο ακινήτων που θα πληρώσουν για πρώτη φορά το 2014 οι ιδιοκτήτες αγροτεμαχίων και θα αντικαταστήσει το τέλος ηλεκτροδοτούμενων χώρων που εισπράττεται σήμερα μέσω της ΔΕΗ καθώς και τον ΦΑΠ, έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Οικονομικών.

mesoxora1111

Ο ενιαίος φόρος προκύπτει από μια σειρά συντελεστών βάσει των οποίων θα φορολογηθούν τα εκτός σχεδίου οικόπεδα, κατοικίες και αγροτεμάχια. Ως βασικός συντελεστής ορίζεται το 1,5 ευρώ ανά στρέμμα και από κει και πέρα ο φόρος προσαυξάνεται ανάλογα με τη θέση του οικοπέδου, τη χρήση του, την απόσταση από τη θάλασσα, καθώς και το εάν έχει πρόσοψη σε εθνική, επαρχιακή ή αγροτική οδό.

Πως θα υπολογίζεται

Ειδικά για τον τρόπο φορολόγησης των αγροτεμαχίων το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών προβλέπει τα ακόλουθα.

Για τα γήπεδα εκτός σχεδίου πόλης ή οικισμού ο ενιαίος φόρος προκύπτει από τον Βασικό Συντελεστή Φορολογίας που ορίζεται σε 0,15 λεπτά του ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο (1,5 ευρώ το στρέμμα) σε συνδυασμό, κατά περίπτωση, με επιπλέον συντελεστές ως εξής:

Αναλόγως της θέσης, προσδιορίζεται ο Συντελεστής Θέσης (ΣΘ) που αντιστοιχεί στην ελάχιστη Αρχική Βασική Αξία (ΑΒΑ) του δημοτικού διαμερίσματος στο οποίο ανήκει το γήπεδο, ενώ ανάλογα με τη χρήση του γηπέδου προσδιορίζεται Συντελεστής Χρήσης (ΣΧ)· πχ δασική έκταση 0,5 και βοσκότοπος 0,7.

Προσδιορίζεται επίσης Συντελεστής Απόστασης από τη Θάλασσα (ΣΑΘ), καθώς και Συντελεστής Απομείωσης Επιφάνειας (ΣΑΕ) που σχετίζεται με την επιφάνεια του αγροτεμαχίου (πχ για < 130.000μ2 ο συντελεστής είναι 1).

Επίσης, αν το γήπεδο έχει πρόσοψη σε εθνική, επαρχιακή ή αγροτική οδό, τότε εφαρμόζεται Συντελεστής Πρόσοψης (ΣΠ) ίσος με 1,2 και σε περίπτωση ύπαρξης κατοικίας εντός του γηπέδου, εφαρμόζεται Συντελεστής Κατοικίας (ΣΚ) ίσος με 5.

Έτσι ο ενιαίος φόρος για τα αγροτεμάχια του κάθε φορολογούμενου προκύπτει ως γινόμενο της επιφάνειας του γηπέδου σε τετραγωνικά μέτρα, με ακρίβεια ενός τετραγωνικού μέτρου, του βασικού συντελεστή φορολογίας, του συντελεστή θέσης, του συντελεστή χρήσης, του συντελεστή απόστασης από τη θάλασσα, του συντελεστή απομείωσης επιφανείας, του συντελεστή πρόσοψης και του συντελεστή κατοικίας, όπου αυτός εφαρμόζεται.