Σάββατο, 19 Σεπτεμβρίου 2020

ev media-logo

Ευρυτανία. Ένα ταξίδι στον Μύθο και την Ιστορία

Καταπράσινη και  μυστηριακή, τραχιά και δυσπρόσιτη, με πετρόχτιστα παραδοσιακά χωριά, γραφικά στενοσόκακα, ποτάμια, λίμνες και ψηλά βουνά, θρύλους και παραδόσεις, η Ευρυτανία κρύβει καλά κρυμμένα μυστικά για τον ταξιδιώτη που θα θελήσει να την εξερευνήσει.

Ο πιο αραιοκατοικημένος νομός της Ελλάδας (30.790 κάτοικοι σύμφωνα με την απογραφή του 2011, σε έκταση 1.869km²) γοητεύει σήμερα τον επισκέπτη με την αυθεντικότητά του ορεινού και «άγριου» χαρακτήρα του, μακριά ακόμα από το lifestyle αντίστοιχων χειμερινών προορισμών.

Όνομα και Ιστορία

Για την προέλευση του ονόματος της Ευρυτανίας υπάρχουν δύο εκδοχές· υποδηλώνει είτε την τοξοβολική ικανότητα των κατοίκων της και παράγεται από το ρήμα «ερύω», είτε οφείλεται στα πολλά νερά της περιοχής (ευ + ρέω = εύρυτος περιοχή, τόπος με τρεχούμενα νερά).

Ως επίθετο, πάντως, η λέξη χρησιμοποιήθηκε για τον πρώτο μυθικό βασιλιά της περιοχής (και επιδέξιο τοξοβόλο), τον Εύρυτο.

Εδώ, στα απόκρημνα και κακοτράχαλα βουνά, σε απάτητες σπηλιές και μοναστήρια χτισμένα με μαεστρία κυριολεκτικά πάνω στα βράχια, βρήκαν καταφύγιο κλέφτες και αρματολοί, εδώ θέριεψε η αδούλωτη ψυχή του Ευρυτάνα και πήρε σάρκα και οστά ο αγώνας για την Επανάσταση του ’21. Μα και αργότερα, στην περίοδο της γερμανο-ιταλικής Κατοχής, η Ευρυτανία δίνει ξανά το έναυσμα για αντίσταση απέναντι στον κατακτητή.

Η Φύση

Χτισμένο στα 960 μέτρα, φωλιασμένο στην αγκαλιά του Βελουχιού, βρίσκεται το Καρπενήσι (πιθανόν από τις τουρκικές λέξεις «kar benis», δηλαδή «τόπος σκεπασμένος με χιόνι»), η πρωτεύουσα της Ευρυτανίας, η «Ελβετία της Ελλάδας» κατά τον Λίνκολ Μακ Βη.

Σε απόσταση μόλις 12 χλμ από εδώ, στη θέση «Διαβολότοπος», στέκει το Χιονοδρομικό Κέντρο του Βελουχίου, το πρώτο ιδιωτικό Χ.Κ που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα, το 1974.

Στο Βελούχι οι φίλοι του σκι έχουν στη διάθεσή τους 11 πίστες υψηλών προδιαγραφών, ενώ για τους λιγότερο... δραστήριους υπάρχει το ανακαινισμένο σαλέ και το καταφύγιο για ένα ζεστό ρόφημα.

Νοτιότερα στην Ευρυτανία απλώνεται η κοιλάδα του Καρπενησιώτη ποταμού· εδώ, ανάμεσα στη Χελιδόνα και την Καλιακούδα, στο Μικρό και το Μεγάλο Χωριό, το Βουτύρο, το Κλαυσί κ.α, ο ταξιδιώτης θα βρει οργανωμένους φιλόξενους ξενώνες και μικρά café έτοιμα να τον υποδεχθούν κάθε εποχή του χρόνου.

Ξακουστό κι ονομαστό το Μοναστήρι της Παναγίας της Προυσιώτισσας (32 χλμ από το Καρπενήσι), προσελκύει πλήθος πιστών από κάθε γωνιά της Ελλάδας (γιορτάζει 23/8).

Το παραμύθι μπερδεύεται αρμονικά με την πραγματικότητα στο ασύγκριτης ομορφιάς φαράγγι «Πανταβρέχει», στο στενότερο σημείο του Κρικελοπόταμου, στα νότια του νομού.

Στα δυτικά, στα σύνορα με την Αιτωλοακαρνανία, απλώνεται η Λίμνη Κρεμαστών, η μεγαλύτερη τεχνητή λίμνη της χώρας, που δημιουργήθηκε μετά την κατασκευή του φράγματος τη δεκαετία του ’60 και σκέπασε με τα γαλαζοπράσινα νερά της ολόκληρα χωριά, περιουσίες, γεφύρια και εκκλησίες.

Αξίζει μια επίσκεψη στα θρυλικά και ανυπότακτα βουνά των Αγράφων, όπου οι ορεσίβιοι κάτοικοι των χωριών, πραγματικοί ήρωες της καθημερινότητας (ιδίως τον χειμώνα), θα σας υποδεχθούν εγκάρδια και φιλόξενα.