Σάββατο, 19 Σεπτεμβρίου 2020

ev media-logo

«Αθλητές-Γονείς-Προπονητές. Το τρίπτυχο της επιτυχίας». Το νέο άρθρο της Κατερίνας Καραγιάννη

Ένας αθλητής γεννιέται ή γίνεται; Το ταλέντο αρκεί για την επιτυχία; Ποιο είναι το υπόβαθρο των αθλητών; Ένας αθλητής πέρα από το ταλέντο χρειάζεται τη στήριξη και τη σωστή καθοδήγηση των γονιών και των προπονητών. Η συνεργασία προπονητών, γονέων και αθλητών είναι καθοριστική για την εξέλιξη του αθλητή. Επίκεντρο αυτής της συνεργασίας πρέπει να είναι ο αθλητής και οι τρεις πλευρές να προσανατολίζονται σε ένα κοινό στόχο.

paidia-podosfairo-akadimia

Υποχρεώσεις και δικαιώματα γονέων

Η βασικότερη υποχρέωση των γονέων είναι να στηρίζουν τον νεαρό αθλητή στις επιλογές του και να μην προσπαθούν να καλύψουν τα απωθημένα τους δια μέσω του παιδιού.

Επίσης να μην δημιουργούν αρνητικό κλήμα επεμβαίνοντας στη δουλειά του προπονητή δίνοντας πληροφορίες τακτικής και τεχνικής. Υπάρχουν πολλά παραδείγματα γονέων που από τις κερκίδες την ώρα της προπόνησης δίνουν εντολές μειώνοντας έτσι την αξία του προπονητή.

Με τέτοιου είδους συμπεριφορές το παιδί οδηγείται σε σύγχυση και δεν μπορεί να διακρίνει ποιος έχει την αρμοδιότητα να τον προωθεί αθλητικά.

Επομένως οι γονείς ας αφήσουν τον προπονητή να κάνει τη δουλειά του. Τέλος οι τυπικές υποχρεώσεις προς τον αθλητή (στέγη, φαγητό κλπ) και τον σύλλογο (συνδρομή, κανόνες κλπ) είναι αναγκαίες.

Από την άλλη πλευρά οι γονείς έχουν δικαιώματα σχετικά με την επιστημονική κατάρτιση και την αγωνιστική εμπειρία των προπονητών, με την παιδαγωγική επάρκειά τους, με την εξασφάλιση της ψυχικής και σωματικής υγείας και την ίση αντιμετώπιση του παιδιού σε σύγκριση με τα άλλα παιδιά και φυσικά με τη σωστή προώθηση του παιδιού στο επιθυμητό αποτέλεσμα.

Οι γονείς εμπιστεύονται ότι πολυτιμότερο έχουν στους συλλόγους και τους προπονητές για την ανάδειξη του.

Υποχρεώσεις και δικαιώματα προπονητών

Οι προπονητές οφείλουν να είναι επιστημονικά καταρτισμένοι και εξειδικευμένοι στο άθλημα που διδάσκουν, να χρησιμοποιούν παιδαγωγικά μέσα διδασκαλίας, να ενημερώνουν τους γονείς σχετικά με την προπονητική τους φιλοσοφία, τους κανόνες της ομάδας, τους στόχους που έχουν θέσει για τον αθλητή, τις αγωνιστικές υποχρεώσεις, τις τυχόν παρεμβάσεις σε περιπτώσεις παρεκτροπών και τα κριτήρια αξιολόγησης των αθλητών.

Επίσης οφείλουν να καθορίζουν συγκεκριμένη ώρα και μέρα συνάντησης με τους γονείς για να συζητήσουν για την εξέλιξη του αθλητή ή για κάποιο πρόβλημα που μπορεί να έχει προκύψει.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως ο προπονητής πρέπει να έχει τον πλήρη έλεγχο στην βελτίωση της φυσικής κατάστασης και την εκμάθηση της τεχνικής και τακτικής του αθλήματος που υπηρετεί.

Επίσης είναι υπεύθυνος να καθορίζει τον ρόλο και τον χρόνο συμμετοχής του αθλητή στον αγώνα ή να καθορίζει τα αγωνίσματα που θα συμμετέχει ο αθλητής προκειμένου να διαπιστώσει τυχόν αδυναμίες για να διορθώσει το προπονητικό του πλάνο.

Υποχρεώσεις και δικαιώματα αθλητών

Οι αθλητές είναι υποχρεωμένοι να είναι συνεπείς στις προπονήσεις και τις αγωνιστικές υποχρεώσεις που τους έχει προγραμματίσει ο προπονητής.

Οφείλουν να σέβονται τους προπονητές, τη διοίκηση, τους διαιτητές, τους κανόνες του αθλήματος, της ομάδας και τις ιδιαιτερότητες των συμπαικτών τους. Επίσης πρέπει να σέβονται τις θυσίες των γονιών τους είτε οικονομικές είτε προσωπικές.

Παράλληλα έχουν το δικαίωμα ίσης μεταχείρισης με τους συναθλητές τους, έχουν το δικαίωμα να εκφράζουν ελεύθερα την άποψη τους και φυσικά να αποφασίζουν οι ίδιοι για το αν θέλουν να συμμετέχουν σε κάποιο άθλημα για ψυχαγωγικούς ή αγωνιστικούς λόγους.

Όσο και αν οι γονείς και οι προπονητές κάνουν τα αδύνατα δυνατά για να δημιουργήσουν έναν καλό αθλητή, τον τελευταίο λόγο τον έχουν οι ίδιοι οι αθλητές.

Για να επιτευχθεί ο στόχος, πρέπει οι τρεις πλευρές να συμβαδίζουν. Όταν για παράδειγμα οι γονείς ή οι προπονητές πιέζουν τον νεαρό αθλητή να ξεπεράσει τα όρια του για την κατάκτηση της κορυφής χωρίς να υπολογίζουν τις επιθυμίες του παιδιού, ή οι γονείς δεν συνεργάζονται με τους προπονητές, το πιθανότερο είναι πως το παιδί θα σταματήσει πρόωρα τον αθλητισμό.

Όταν οι γονείς, οι προπονητές και οι αθλητές συνεργάζονται έχοντας ένα κοινό στόχο, η επίτευξη του γίνεται πιο εύκολη. Αν κάποιο κομμάτι της αλυσίδας σπάσει, δύσκολα επανασυνδέεται. Η καλή συνεργασία μεταξύ γονέων- προπονητών-αθλητών αποτελεί το τρίπτυχο της επιτυχίας.

 

Κατερίνα Καραγιάννη

Απόφοιτος Τ.Ε.Φ.Α.Α Αθηνών

με ειδικότητα κολύμβησης