Κυριακή, 25 Αυγούστου 2019

ev media-logo

Η ιστορική επέτειος για τα 150 χρόνια της FA

Η Αγγλία είναι η χώρα που γέννησε το ποδόσφαιρο και η FA γιορτάζει με ξεχωριστή λαμπρότητα τη συμπλήρωση 150 χρόνων από την ίδρυσή της. Mε βάση τα όσα αναφέρει το "Sport24" κάνουμε μια αναδρομή με ένα ρομαντικό ταξίδι αναμνήσεων.
FAAAR-2
Εάν υπάρχει ένα έθνος που δικαιούται δια να ομιλεί λίγο παραπάνω από όλους τους υπόλοιπους για την ασπρόμαυρη μπάλα, αυτή που σαγηνεύει, μαγεύει και τρελαίνει δισεκατομμύρια ανθρώπους σε αυτό τον πλανήτη, αυτό δεν είναι άλλο από το αγγλικό.

Όχι, ο λόγος δεν είναι πως η σημερινή σύγχρονη και μοντέρνα Premier League συνιστά το κορυφαίο πρωτάθλημα της Ευρώπης και το πιο εμπορικό ποδοσφαιρικό προϊόν που μπορεί να "πλασάρει" κανείς, αλλά το γεγονός πως η λέξη football έχει αναθρέψει αμέτρητες γενιές ανθρώπων στο Νησί.

Πιο τρανή απόδειξη από την ακόλουθη δεν υπάρχει: σαν σήμερα πριν από ακριβώς 1,5 αιώνα, δηλαδή 150 χρόνια, ιδρύθηκε η παλαιότερη ποδοσφαιρική ομοσπονδία στον κόσμο, η αγγλική, η οποία έχει την εποπτεία όλων των εκφάνσεων του ερασιτεχνικού και του επαγγελματικού ποδοσφαίρου στην Αγγλία.

Ο κόσμος την γνωρίζει ως FA (για το λόγο ότι είναι η πρώτη ποδοσφαιρική ομοσπονδία που δημιουργήθηκε και το όνομα "Αγγλία" δεν εμπεριέχεται ΕΣΚΕΜΜΕΝΑ στην ονομασία της) και στις 26 Οκτωβρίου του 1863 είχε έρθει το πλήρωμα του χρόνου για να περάσει αυτή η λέξη στην ποδοσφαιρική… αθανασία.

Μέχρι τότε δεν υπήρχαν διεθνώς αποδεκτοί κανόνες για το ποδόσφαιρο και σε κάθε δημόσιο σχολείο ή Πανεπιστήμιο λειτουργούσαν διαφορετικοί κανόνες, όμως εκείνη την ημερομηνία τα πάντα άλλαξαν και το νερό άρχισε να μπαίνει στο αυλάκι για να βλέπουμε (και να απολαμβάνουμε) τον "βασιλιά των σπορ" στις μέρες μας.
FAAAR-1
Έντεκα ποδοσφαιρικοί σύλλογοι και εκπρόσωποι σχολείων πήραν μέρος στην ιστορική πρώτη συνεδρίαση της 26ης Οκτωβρίου του 1863 (στην ταβέρνα Freemasons στην Great Queen Street!!) με σκοπό να συμφωνήσουν σε κάποιους κοινούς κανόνες, ενώ τα ιδρυτικά μέλη της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας ήταν 8 (οκτώ).

Οι Εμπενέζερ Κομπ Μόρλεϊ, Άρθουρ Πέμπερ, Τσαρλς Γουίλιαμ Άλκοκ, Φράνσις Μάουλ Κάμπελ, Τζον Φόρστερ Άλκοκ, Χέρμπερτ Τόμας Στιούαρντ, Τζορτζ Τουίζελ Γουόν και Τζέιμς Τέρνερ ήταν οι άνθρωποι που έγραψαν τους αυθεντικούς "13 Κανόνες" για αυτό που έμελε να εξελιχτεί στο πιο αγαπημένο παιχνίδι στον κόσμο: το ποδόσφαιρο!!

Από τον Οκτώβριο μέχρι τον Δεκέμβριο του 1863 πραγματοποιήθηκαν συνολικά έξι συναντήσεις στο ίδιο μέρος. ενώ είναι εντυπωσιακό πως στην τελευταία εξ’ αυτών ένας εκ των ιδρυτικών στελεχών, ο Φράνσις Μάουλ Κάμπελ, απέσυρε την ομάδα του (Μπλάκχεαθ) από την FA, λόγω διαγραφής δύο κανόνων από την προηγούμενη συνεδρίαση.

Ο πρώτος επέτρεπε το τρέξιμο με τη μπάλα στα χέρια (!) και ο δεύτερος την τρικλοποδιά και το κράτημα του αντιπάλου. Όσοι συμφώνησαν μαζί του και "χώρισαν τα τσανάκια τους", με την FA συγκρότησαν λίγα χρόνια αργότερα, το 1871, την Ένωση Ράγκμπι (RFU) και ουσιαστικά βοήθησαν άθελά τους και κινήθηκαν στην γέννηση της λέξης "soccer" και φυσικά ενός νέου αθλήματος!!!

Και αυτό γιατί ο όρος "soccer" προέκυψε από την διάσπαση ποδοσφαίρου και ράγκμπι και σημαίνει πως το ποδόσφαιρο (association football) διαφεντεύεται από τους κανόνες που έχει θεσπίσει η Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία (Football Association).
FAAAAR
Ο πρώτος αγώνας με τους νέους κανόνες της FA ήταν "πειραματικός" και έλαβε χώρα στις 19 Δεκεμβρίου του ίδιου έτους μεταξύ της Μόρλεϊς Μπερνς και της Ρίτσμοντ (0-0) για να ακολουθήσει ένα υπέροχο ταξίδι 150 χρόνων, μέσα στο οποίο έγιναν πάρα πολλά...

Το ποδόσφαιρο άλλαξε, ο κόσμος άλλαξε, τα πάντα είναι διαφορετικά, όμως ένα παραμένει ίδιο και αναλλοίωτο στο πέρασμα του χρόνου: το ενδιαφέρον και το πάθος του κόσμου για το ποδόσφαιρο, λες και είναι φλόγα που σιγοκαίει στην καρδιά κάθε ερωτευμένου.

Και επειδή αγγλικό ποδόσφαιρο και παράδοση πάνε "πακέτο" δεν θα μπορούσε ο εορτασμός των 150 χρόνων από την ίδρυση της FA να μην αποτελεί ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ για τους ανθρώπους που παίζουν, αλλά και διοργανώνουν το άθλημα στο Νησί.

Όλη η περασμένη εβδομάδα ήταν αφιερωμένη στην "χρυσή επέτειο" των Άγγλων και η αρχή έγινε την προηγούμενη Δευτέρα, όταν 16 απόγονοι των 8 Ιδρυτικών Μελών της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας παρέστησαν σε μία τελετή στο "Γουέμπλεϊ" για να τιμήσουν τα επιτεύγματα των προγόνων τους. Μάλιστα, έγιναν μάλιστα και τα "αποκαλυπτήρια" μίας πλακέτας για να τιμηθεί η ιστορική συνεισφορά τους στην δημιουργία του αθλήματος.

Στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων, η FA ένωσε τις δυνάμεις της με το Μετρό του Λονδίνου (London Underground) για να δημιουργήσει έναν πολύ ξεχωριστό "υπόγειο χάρτη" στον οποίο ο κάθε σταθμός του Μετρό έχει μετονομαστεί σε κάποιο από τα σπουδαιότερα ονόματα παικτών ή προπονητών έχουν βγει στο αγγλικό ποδόσφαιρο.

Φυσικά, η κορύφωση των εκδηλώσεων θα γίνει αυτό το Σαββατοκύριακο, όπου σύλλογοι σε όλη τη χώρα θα τιμήσουν στα γήπεδά τους  με τον τρόπο τους τα 150 χρόνια από το πρώτο... λάκτισμα μπάλας. Με το επόμενο ραντεβού τους λογικά να είναι στις 26 Οκτωβρίου 2063 για τα 200 χρόνια από την ιστορική πρώτη συνάντηση!

Για το ποδόσφαιρο και ότι σχετίζεται με αυτό μπορούμε να γράφουμε σπαταλώντας πολύ… μελάνι και να μιλάμε ακούραστα για πολλές ώρες. Απλώς αναφέραμε από πού άρχισε και πως έφτασε να εξελιχθεί στο λαοφιλέστερο άθλημα…. άρχισε από την Αγγλία!!