Σάββατο, 4 Ιουλίου 2020

ev media-logomenoume-asfaleis

Θύελλα αντιδράσεων για τα Αιολικά. «Μολών Λαβέ» από την Κίνηση Πολιτών Ευρυτανίας. Τι αναφέρει σε ανακοίνωση

Σε μείζον ζήτημα για την τοπική κοινωνία της Ευρυτανίας εξελίσσεται, όπως ήταν φυσικό, η πρόσφατη απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας-Στερεάς, που υπέγραψε η γ.γ Καλλιόπη Γερακούδη, και ουσιαστικά δίνει στην εταιρεία ΤΕΡΝΑ το πράσινο φως για την εγκατάσταση αιολικών πάρκων στη νοτιοανατολική Ευρυτανία, στη Δ.Ε Δομνίστας συγκεκριμένα. Κάθετα αντίθετοι στα προωθούμενα σχέδια δηλώνουν σύλλογοι, φορείς, αυτοδιοικητικοί και πολιτευτές κομμάτων του νομού Ευρυτανίας.

kinisi-politon-dimot-symboulio

Δεκάδες είναι τα επώνυμα άρθρα και οι επιστολές που φθάνουν στα «Ευρυτανικά Νέα» με αφορμή το θέμα των ανεμογεννητριών στην Ευρυτανία, στοιχείο ενδεικτικό του θορύβου που προκλήθηκε από την απόφαση Γερακούδη.

«Μολών λαβέ» από την Κίνηση Πολιτών

Με τον πιο εμφατικό τρόπο έκαναν γνωστή τη αντίθεσή τους στα αιολικά πάρκα τα μέλη της Κίνησης Πολιτών για τη προστασία του Ευρυτανικού Περιβάλλοντος, τα οποία έδωσαν μαζικά το «παρών» στην πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καρπενησίου και προανήγγειλαν αγώνα μέχρις εσχάτων ενάντια στον σχεδιασμό που προβλέπει τέσσερα συνολικά αιολικά πάρκα και περισσότερες από 50 ανεμογεννήτριες από τα Κοκκάλια μέχρι την Οξυά. Σε κοινό αγώνα και συσπείρωση όλων των Ευρυτάνων κάλεσαν -εκ μέρους της Κίνησης Πολιτών- ο κ. Μάκης Φλώρος και η εκπαιδευτικός κα Βασιλική Λάππα, οι οποίοι και τοποθετήθηκαν κατά τη διάρκεια του Δ.Σ.

«Αυτές οι αποφάσεις (σ.σ για τα αιολικά πάρκα) είναι μόνο ο πρόδρομος πλείστων άλλων που θα ακολουθήσουν και θα αποτελέσουν το τέλος της Ευρυτανίας που ξέρουμε» επισημαίνουν σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Κίνηση, τονίζοντας ότι σε συνεργασία με τον Σύλλογο Κρικελλιωτών, το τοπικό συμβούλιο Κρικέλλου και τον δήμο Καρπενησίου προχώρησαν σε έγκαιρη προσφυγή κατά των αποφάσεων αυτών «ως πρώτη αναγκαία ενέργεια».

Σχολιάζοντας μάλιστα τα όσα έγιναν στο Δ.Σ σημειώνουν ότι "…συμπολίτευση και αντιπολίτευση δήλωσαν ότι εάν η νομική οδός δεν αποδώσει, θα είναι οι ίδιοι μπροστά στα μηχανήματα της ΤΕΡΝΑ που επιχειρεί να ιδιοποιηθεί εντελώς δωρεάν πάνω από 8 χιλιάδες στρέμματα δημόσιας αλλά και ιδιωτικής γης και μάλιστα της πανέμορφης αλπικής κορυφογραμμής της Σαράνταινας".

Αντιπροσωπεία της Κίνησης Πολιτών έφθασε ακόμα και μέχρι τον Μητροπολίτη Καρπενησίου κ.κ Νικόλαο, από τον οποίο πήραν τη διαβεβαίωση ότι η εκκλησία είναι στο πλευρό τους, ενάντια σε εκείνους «που δεν θέλουν να αφήσουν τίποτα όρθιο και απαιτούν να κατεβάσουν ακόμα και τα βουνά μας», όπως είπε ο ίδιος χαρακτηριστικά.

 

«Κοινή αντίληψη όλων μας ήταν και παραμένει ότι ΕΝ ΤΗ ΕΝΩΣΕΙ Η ΙΣΧΥΣ και εάν αυτή η ένωση αφορά Ευρυτάνες αγωνιστές είναι σίγουρο ότι θα δώσει και τα ποθητά αποτελέσματα» προσθέτουν και καλούν να «…αποδείξουμε λοιπόν τη φιλοπατρία μας κι ας πούμε και πάλι όπως οι μακρινοί μας πρόγονοι στα Κοκκάλια το 279 π.Χ. ένα ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ στους νεο-Γαλάτες και Κέλτες που εισβάλλουν έντεχνα και καμουφλαρισμένα στη ρίζα που μας γέννησε».

lappa-floros