Κυριακή, 29 Μαρτίου 2020

ev media-logo


Οι "άλλες" εκλογές. Ο Διονύσης Παρούτσας γράφει για τις ευρωεκλογές

Καθώς μπαίνει ο Μάης και ανεβαίνουν οι προεκλογικοί τόνοι, όλο και περισσότεροι χάνεται στο υπόβαθρο των τοπικών προβλημάτων μια άλλη διάσταση που έχουν αυτές οι εκλογές. Ξεχνάμε δηλαδή ότι εκτός από Περιφερειάρχη και Δήμαρχο, στις 25 Μαΐου ψηφίζουμε και για τους αντιπροσώπους μας στο Ευρωκοινοβούλιο.

596

Γεγονός είναι ότι οι ευρωεκλογές, από τότε που καθιερώθηκαν στη χώρα μας, χαρακτηρίζονταν από μειωμένη συμμετοχή και περιορισμένο ενδιαφέρον. Ανέκαθεν όμως έπαιρναν το χαρακτήρα “δημοψηφίσματος” σε σχέση με την οποιαδήποτε κυβέρνηση βρισκόταν στα πράγματα κι έτσι η πραγματική τους ουσία χανόταν στο θόρυβο της κομματικής αντιπαλότητας.

Αυτό είχε ως συνέπεια, καθώς περνούσαν τα χρόνια όλο και περισσότεροι νέοι άνθρωποι να αρνούνται να προσέλθουν στις κάλπες παρ' όλο που έχουν πολλούς λόγους να το κάνουν και παρ’ όλο που μας αφορά όλους άμεσα. Ας δούμε λοιπόν αυτούς τους λόγους πιο αναλυτικά:

Πρώτον, ψηφίζοντας στις ευρωεκλογές, αποφασίζουμε εμείς οι ίδιοι για το ποιος θα επηρεάσει το μέλλον μας και την καθημερινή ζωή των σχεδόν 500 εκατομμυρίων Ευρωπαίων συμπολιτών μας. Αν δεν ψηφίσουμε εμείς, κάποιος άλλος θα ψηφίσει και θα αποφασίσει ποιος θα μας εκπροσωπεί στη μόνη άμεσα εκλεγόμενη ευρωπαϊκή κοινοβουλευτική συνέλευση. Οι εκλεγμένοι ευρωβουλευτές θα διαμορφώνουν το μέλλον της Ευρώπης για τα πέντε επόμενα χρόνια.

Οι ευρωβουλευτές, από την άλλη, είναι η φωνή μας στην Ευρώπη – γιατί να την αφήσουμε να πάει χαμένη; Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, που εκλέγεται ανά πενταετία, είναι σημαντικός και ισχυρός παράγοντας στη διαδικασία λήψης αποφάσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι ψηφοφορίες του διαμορφώνουν τη νομοθεσία της ΕΕ και επηρεάζουν την καθημερινή μας ζωή, είτε πρόκειται για το φαγητό στο πιάτο μας, είτε για το κόστος του καλαθιού με τα ψώνια μας, είτε για την ποιότητα του αέρα που αναπνέουμε, είτε για την ασφάλεια των παιχνιδιών των παιδιών μας.

Το δικαίωμά μας, ως πολίτες της Ευρώπης, να ψηφίζουμε στις ευρωεκλογές, είναι θεμελιώδες δικαίωμα και το μέσο που διαθέτουμε για να έχουμε λόγο στον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η ΕΕ.

Ψηφίζοντας, καθορίζουμε οι ίδιοι ποιος θα εκπροσωπήσει τους πραγματικούς ανθρώπους, όπως εμείς, η οικογένεια και οι φίλοι μας, οι γείτονες και οι συνάδελφοί μας στην Ευρώπη. Και ως πολίτες της Ευρώπης μπορούμε να ψηφίζουμε (ή να βάζουμε υποψηφιότητα) σε όποιο κράτος της ΕΕ ζούμε, ακόμη κι αν δεν είμαστε πολίτες του κράτους αυτού.

Νέους ή ηλικιωμένους, φοιτητές ή συνταξιούχους, άνδρες ή γυναίκες, μισθωτούς ή ελεύθερους επαγγελματίες, με το ρεύμα ή εναλλακτικούς, πρωτευουσιάνους ή επαρχιώτες, η Ευρώπη μας αφορά όλους, συχνά χωρίς να το συνειδητοποιούμε! Χάρη στην Ευρώπη μπορούμε εύκολα να ταξιδεύουμε, να σπουδάζουμε και να εργαζόμαστε στο εξωτερικό. Το ΕΚ εργάζεται για καθαρότερο περιβάλλον, ασφαλέστερα χημικά, καλύτερες υπηρεσίες.

Στις 25 Μαΐου θα έχουμε μια μοναδική ευκαιρία να πάμε στις κάλπες μαζί με 375 εκατομμύρια ευρωπαίους ψηφοφόρους. Για ποιο λόγο; Για να εκλέξουμε το μόνο άμεσα εκλεγόμενο διεθνές και πολύγλωσσο κοινοβούλιο, που είναι και το μόνο άμεσα εκλεγόμενο όργανο της ΕΕ. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, που εκλέγεται από τους λαούς από το 1979, εκπροσωπεί σήμερα κάπου μισό δισεκατομμύριο πολίτες.

Οι βουλευτές του ΕΚ έχουν συνήθως την ίδια βαρύτητα με τα κράτη μέλη στη λήψη των αποφάσεων της ΕΕ. Οι περισσότεροι νόμοι που αφορούν την καθημερινή ζωή μας θεσπίζονται από τους ευρωβουλευτές και τους υπουργούς σε επίπεδο ΕΕ. Το 80% των νόμων που ισχύουν σήμερα στη χώρα μας είναι μεταφορά ευρωπαϊκών πράξεων που έχουν ψηφίσει οι ευρωβουλευτές – οι εκπρόσωποί μας. Και δεν είναι μόνο οι νόμοι.

Είναι και τα κονδύλια για νέους δρόμους, καθαρότερες παραλίες, έρευνα, παιδεία, αναπτυξιακή βοήθεια. Οι ευρωβουλευτές συμμετέχουν στις αποφάσεις για το πού πηγαίνουν τα κονδύλια της ΕΕ.

Όταν μπορέσει να τεθεί σε ισχύ η Συνθήκη της Λισαβόνας, οι εξουσίες λήψης αποφάσεων των ευρωβουλευτών για θέματα ΕΕ θα αυξηθούν και πάλι. Το Κοινοβούλιο θα γίνει ισότιμος νομοθέτης με τους υπουργούς των κρατών μελών σε όλους σχεδόν τους τομείς πολιτικής της ΕΕ.

Οι βουλευτές αυτοί θα προέρχονται από 27 χώρες, και θα εκπροσωπούν ευρύ φάσμα εθνικών πολιτικών κομμάτων, εκλογικών περιφερειών και απόψεων. Στο Κοινοβούλιο, οι περισσότεροι βουλευτές οργανώνονται σε πολιτικές ομάδες, ανάλογα με τις πολιτικές προτιμήσεις τους. Έτσι το Κοινοβούλιο, όπως και η Ευρώπη, προωθεί, προβάλλει και ενστερνίζεται την πολυφωνία –άλλωστε μιλάει 23 γλώσσες!

Τέλος, εμείς ως Έλληνες έχουμε ακόμη ένα λόγο να μην απεμπολήσουμε αυτό το δικαίωμα: Η εκλογική διαδικασία είναι η πεμπτουσία της πολιτικής: Είναι η Δημοκρατία η ίδια! Είτε αγαπάμε είτε μισούμε την ΕΕ, είτε επιθυμούμε να έχει μια αριστερή ή μια δεξιά προοπτική, είτε έχουμε κάποιο ζήτημα που μας καίει και θέλουμε αλλαγές, άμεση δράση, επενδύσεις, έχουμε το περιθώριο να ψηφίσουμε ευρωβουλευτές που βλέπουν τα πράγματα όπως εμείς, και οι επιθυμίες μας μπορούν να υλοποιηθούν. Εξ άλλου αυτό είναι η δημοκρατία: Να μπορεί κανείς να αλλάζει τα πράγματα…