Πέμπτη, 27 Φεβρουαρίου 2020

ev media-logo

Οι πολίτες καταγγέλλουν. Τα σκουπίδια των Αγράφων. Η παράνομη χωματερή μολύνει το περιβάλλον - Αποκάλυψη για την ασυδοσία των αρχών

Στο χωριό των Αγράφων, λειτουργεί κανονικά η παλιά χωματερή του πρώην δήμου, παρά την απόφαση να κλείσει σύμφωνα με τα νόμιμα αλλά και τις διαβεβαιώσεις της δημοτικής αρχής.

1

Η συγκεκριμένη φωτογραφία τραβηγμένη από πολίτες που καταγγέλλουν τη δημοτική αρχή για την υποβάθμιση του περιβάλλοντος στα Άγραφα, έχει ημερομηνία 16 Ιουνίου 2014 


Η χωματερή των Αγράφων, είναι σε μόνιμη και καθημερινή λειτουργία, προκαλώντας την έντονη δυσφορία των κατοίκων αλλά και την κατάφορη παραβίαση των νόμων για την προστασία του περιβάλλοντος.

Σύμφωνα με τις αποφάσεις του  Δημοτικού Συμβουλίου Αγράφων, η συγκεκριμένη χωματερή, που βρίσκεται λίγο πριν το χωριό Άγραφα, στην περιοχή “Όσκλιανη”, στη στροφή για τον Αι-Λιά, έπρεπε να έχει κλείσει και να μην λειτουργεί.

Εργολαβία 261.000 ευρώ για αποκατάσταση των ΧΑΔΑ

Μάλιστα, μόλις πρόσφατα, όπως έγραψαν τα «Ευρυτανικά Νέα», την Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου 2014, υπογράφηκε η σύμβαση μεγάλου έργου αποκατάστασης πέντε (5) συνολικά Χωματερών, προϋπολογισμού 261.000 ευρώ και με χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα ΕΠΠΕΡΑΑ 2007-2013 (Ταμείο Συνοχής - Εθνικοί Πόροι).

Σύμφωνα με τη σύμβαση του εργολάβου πρόκειται να γίνουν οι απαραίτητες εργασίες στους εξής Χώρους Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Αποβλήτων (ΧΑΔΑ): Στον Μάραθο και συγκεκριμένα στη θέση «Κρανιά» έκτασης 1.021,70 τ.μ., στη Βίνιανη (στη θέση Λιβανή) σε έκταση 1.933,20 τ.μ., στη Βούλπη -στη θέση Διασελάκια-Ζερβά- έκτασης 3.596,80 τ.μ., στην Παλαιοκατούνα (στη θέση Παλαιοχώραφα 1.409,40 τ.μ.) και στη Δαφνούλα, στη θέση Καγκελάκι, συνολικής επιφάνειας 7.928,30 τ.μ.

Για να επιτευχτεί η αποκατάσταση των ΧΑΔΑ θα έπρεπε οι χωματερές να έχουν ήδη κλείσει. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι ο δήμος Αγράφων όφειλε να έχει κλείσει όλες τις χωματερές εδώ και χρόνια και να διατηρεί μονό μια ενεργή, μέχρι την οριστική λύση των σκουπιδιών που δόθηκε με το μεγάλο έργο του Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) του δήμου Καρπενησίου· που έχει ολοκληρωθεί και θα ξεκινήσει σύντομα η κανονική του λειτουργία και θα καλύπτει και τα σκουπίδια του δήμου Αγράφων δίνοντας οριστική λύση.

Δυστυχώς όμως στον δήμο Αγράφων την προστασία του περιβάλλοντος δεν την έχουν και σε μεγάλη υπόληψη οι κρατούντες. Όλοι έχουν μερίδιο ευθύνης και όχι μόνο η δημοτική αρχή. Όλοι έπρεπε να είχαν λύσει το πρόβλημα εδώ και χρόνια.

Η καταγγελία πολιτών που έφτασε στα γραφεία των «Ευρυτανικών Νέων» συνοδευόμενη μάλιστα και με πλούσιο φωτογραφικό υλικό για μια χωματερή που λειτουργεί σε ιδιόκτητο χώρο της Δημοτικής Ενότητα Αγράφων τα λέει όλα.