Πέμπτη, 13 Αυγούστου 2020

ev media-logomenoume-asfaleis

Δήμος Αγράφων. Παραιτήθηκε η Φεγγούλη. Βαριές καταγγελίες στην επιστολή της - Έχει διαγραφεί από την «ομάδα Τάτση» - Παραμένει δημοτική σύμβουλος, πλέον στην «ομάδα Μπαμπαλή»

Με κατεπείγουσα επιστολή στη Γενική Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης κα Γερακούδη, η αντιδήμαρχος κα Βάσω Φεγγούλη, διαχωρίζει πλέον τη θέση της από τη δημοτική ομάδα του Δημήτρη Τάτση και δηλώνει την παραίτησή της από τη θέση της αντιδημάρχου και αναπληρώτριας δημάρχου Αγράφων.

feggouli-agrafa1

Η κα Φεγγούλη, στις πρόσφατες εκλογές έχει επανεκλεγεί με τον συνδυασμό του Θεόδωρου Μπαμπαλή, ωστόσο μέχρι και σήμερα δεν είχε παραιτηθεί από τη θέση που κατείχε στον δήμο, τη θέση της αντιδημάρχου και αναπληρώτριας δημάρχου, όντας εκλεγμένη την προηγούμενη θητεία με τη δημοτική ομάδα του νυν δημάρχου κ. Δημήτρη Τάτση.

Συνεργαζόμενη με τη δημοτική ομάδα της αντιπολίτευσης στις εκλογές, είχε από νωρίς διαχωρίσει τη θέση της με την ομάδα Τάτση. Ωστόσο, είχε δηλώσει ότι δεν θα παραιτηθεί και θα ολοκληρώσει τη θητεία της. 

Πράγμα δύσκολο όπως τελικά αποδείχτηκε αλλά και οξύμωρο, να έχει ήδη εκλεγεί με την αντίπαλη δημοτική ομάδα και να εισηγείται σημαντικά θέματα στο Δημοτικό Συμβούλιο ως αντιδήμαρχος.

Αφορμή για την επιστολή παραίτησής της, όπως αναφέρει η ίδια στην επιστολή της, ήταν οι πρόσφατες αποφάσεις που ελήφθησαν κατά πλειοψηφία στο Δημοτικό  Συμβούλιο και αφορούσαν αποφάσεις με κυρίαρχο το θέμα της αποπληρωμής των χρεών του δήμου έναντι τρίτων, ένα θέμα που ταλανίζει τους επιχειρηματίες της περιοχής, και έχει προκαλέσει μέχρι και την προσφυγή τους στη δικαιοσύνη.

Στην πρόσφατη συνεδρίαση ο δήμαρχος απουσίαζε, και τη θέση του εκπλήρωνε η κα Φεγγούλη. Ωστόσο, όταν είδε ότι της είχαν ανατεθεί οι εισηγήσεις των συγκεκριμένων θεμάτων και χωρίς, όπως η ίδια ισχυρίζεται, να έχει ενημερωθεί και αφού στη μεταβατική περίοδο μέχρι την ανάληψη των νέων δημοτικών αρχών, σύμφωνα με τον νόμο δεν επιτρέπονται να λαμβάνονται αποφάσεις οικονομικού περιεχομένου παρά μόνο για έκτακτες περιπτώσεις, εξέφρασε την αντίδρασή της και αποφάσισε να αποσυρθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο αλλά και να καταθέσει την παραίτησή της.

Ωστόσο, και για την ιστορία να αναφέρουμε ότι οι αποφάσεις, ελήφθησαν κατά πλειοψηφία, ωστόσο ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης και νέος δήμαρχος Αγράφων κ. Θεόδωρος Μπαμπαλής και η δημοτική του ομάδα έχουν ήδη καταθέσει ένσταση επί των αποφάσεων στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση με σκοπό να ακυρώσουν τις αποφάσεις ως παράνομες.

 

Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΦΕΓΓΟΥΛΗ

ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΦΕΓΓΟΥΛΗ

ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΓΡΑΦΩΝ

Κερασοχώρι, 14 Ιουνίου 2014

ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΝ

Προς:

Δήμαρχο Αγράφων

κ. Δημήτριο Τάτση

Κοιν: Γενική Γραμματέα

Αποκεντρωμένης Διοίκησης

Θεσσαλίας - Στερεάς

 κ. Κ. Γερακούδη

ΘΕΜΑ: «Δήλωση Παραίτησης από τη θέση της αναπληρώτριας δημάρχου και της αντιδημάρχου οικονομικών»

Κύριε  δήμαρχε,

Στις 9 Ιουνίου 2014, όπως γνωρίζετε συνεδρίασε απουσία σας, το Δ.Σ. Αγράφων με 25 θέματα στην ημερήσια διάταξή του. Με την έναρξη της συνεδρίας, ως όφειλα ενημέρωσα τον Πρόεδρο του Δ.Σ. ότι δεν μπορούμε να προχωρήσουμε σε συνεδρίαση με τα υπάρχοντα θέματα, καθότι το άρθρο 93 παρ. 6 του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων και το άρθρο 65 παρ. 5 του Ν. 3852/2010, ξεκαθαρίζουν ότι έναν (1) μήνα πριν από τη διενέργεια των εκλογών και μέχρι την εγκατάσταση των νέων δημοτικών αρχών, το Δημοτικό Συμβούλιο αποφασίζει μόνο για θέματα που αναφέρονται σε έκτακτες περιπτώσεις εξαιρετικά επείγουσας και απρόβλεπτης ανάγκης.

Πέραν αυτού κατήγγειλα ότι τοποθετήθηκα και εισηγήτρια 10 σημαντικών θεμάτων οικονομικού χαρακτήρα, που αφορούσαν κατανομή πληρωμών, χωρίς να ερωτηθώ και κυρίως χωρίς να ενημερωθώ αρμοδίως από την Οικονομική και Τεχνική Υπηρεσία για το περιεχόμενο των εισηγήσεων αυτών. Όπως ήτο φυσικό αρνήθηκα να παρουσιάσω τις εισηγήσεις και ταυτόχρονα διαμαρτυρόμενη κατέθεσα την επιστολή - παρέμβασή μου στο προεδρείο, ζητώντας να συζητηθούν μόνο θέματα έκτακτα και εξαιρετικά επείγοντα, όπως προβλέπει ο νόμος. Δυστυχώς το προεδρείο, δεν έλαβε υπόψη την νομολογία και προχώρησε στην συνεδρίαση οδηγώντας το Σώμα στη διαδικασία.

Διαφωνώντας κάθετα με τέτοιου είδους πρακτικές, κατήγγειλα τα γεγονότα στη Γενική Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, όπου και υπέβαλλα την παραίτησή μου από την θέση της αναπληρώτριας του δημάρχου και της αντιδημάρχου οικονομικών, εκφράζοντας την αγανάκτησή μου για αυτές τις «λογικές», αλλά και την απογοήτευσή μου για την εν γένει λειτουργία του δήμου.

Κύριε δήμαρχε είστε ένας αυτοδιοικητικός με μεγάλη εμπειρία στο χώρο της αυτοδιοίκησης και εκπλήσσουμε γιατί δεν πήρατε ακόμη θέση για τα συμβαίνοντα στο τελευταίο Δ.Σ. Όπως γνωρίζετε κ. δήμαρχε, με βάση το άρθρο 93 παρ. 6 του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων και το άρθρο 65 παρ. 5 του Ν. 3852/2010, έναν (1) μήνα πριν από τη διενέργεια των εκλογών και μέχρι την εγκατάσταση των νέων δημοτικών αρχών, το Δημοτικό Συμβούλιο αποφασίζει μόνο για θέματα που αναφέρονται σε έκτακτες περιπτώσεις εξαιρετικά επείγουσες και απρόβλεπτης ανάγκης. Σύμφωνα με το νόμο λοιπόν, το Δημοτικό Συμβούλιο ένα μήνα πριν τις εκλογές και μέχρι την ανάληψη καθηκόντων της νέας διοίκησης, αποφασίζει μόνο για θέματα που αναφέρονται σε έκτακτες περιπτώσεις εξαιρετικά επείγουσας και απρόβλεπτης ανάγκης και όχι π.χ. για τον προγραμματισμό μίας ανάπλασης πλατείας, ή για την προμήθεια ενός απορριμματοφόρου ή για την  κατανομή πληρωμών. Εάν πρόκειται για μία απρόβλεπτη ανάγκη (π.χ. θεομηνία ή κάποιο θέμα που αν δεν ληφθεί απόφαση θα υπάρξει πρόβλημα στη λειτουργία του δήμου κλπ), τότε μόνο το ΔΣ μπορεί να λαμβάνει σχετικές αποφάσεις.

Πως είναι δυνατόν κ. Δήμαρχε να επιτρέπεται από μέρους να λειτουργεί έτσι το Δημοτικό Συμβούλιο; Πως είναι δυνατόν να μην τηρείτε η Νομολογία; Πως είναι δυνατόν να ανέχεστε τέτοιες καταστάσεις;

Κ. Δήμαρχε, όπως επίσης καλώς γνωρίζετε τα προβλήματα που ταλανίζουν και ταλαιπωρούν τους συνδημότες μας είναι πολύ μεγάλα. Ήδη φτάσαμε στα μέσα Ιουνίου και ακόμη ο Προϋπολογισμός είναι στον αέρα. Την ίδια στιγμή τα σκουπίδια έχουν γίνει μόνιμος βραχνάς και σε πολλές περιπτώσεις εστία μόλυνσης σε αρκετά χωριά, ενώ τα νεκροταφεία έχουν κυριολεκτικά σκεπαστεί από τα χορτάρια. Πέραν τούτο πολλοί δρόμοι είναι κλειστοί και πολλοί δημότες – κτηνοτρόφοι βρίσκονται σε απόγνωση γιατί δεν μπορούν να μετακινηθούν αυτή την εποχή που πρέπει να μεταφέρουν το βιό τους στο βουνό. Το βασικότερο όμως όλων είναι ότι με την τακτική αυτή, δεν θα πληρωθούν οι συνδημότες μας που έχουν λαμβάνειν από τον Δήμο. Δεν αναφέρομαι στις πληρωμές έργων που είχαν καταγραφεί στους πίνακες, εκ των οποίων τα περισσότερα δεν έχουν γίνει ποτέ (Βλ. Σχολείο Σάικας , Προμήθεια Λαμπτήρων Επισκοπής …), αλλά σε πληρωμές προς εργάτες και εμπειροτέχνες που έχουν εργαστεί και δεν μπορούν να πάρουν τα δίκαια δεδουλευμένα τους. Προχθές αυτούς τους συνδημότες μας, το Προεδρείο του Δ.Σ. τους απέκρυψε για μια ακόμη την αλήθεια και δεν τους είπε ότι ο Δήμος δεν μπορεί να τους πληρώσει για τους γνωστούς λόγους. 

Κ. Δήμαρχε ο Δήμος μας παραπαίει και η Δημοτική Αρχή, αντί να σκύψει στην επίλυση των προβλημάτων, ασχολείται καθημερινώς με άλλα ζητήματα. Την κατάσταση αυτή κατήγγειλα πολλές φορές δημοσίως και κυρίως όταν ανέλαβα χωρίς της στήριξή σας τα ηνία του Δήμου για ένα τρίμηνο. Το γεγονός ότι στο διάστημα αυτό κινήθηκα πέρα από τις εφαρμοζόμενες τακτικές, ίσως να ενόχλησε. Όμως όφειλα να προβώ σε συγκεκριμένες πράξεις, προκειμένου να δοθούν λύσεις στα μεγάλα προβλήματα του Δήμου μας και κυρίως στο μείζον ζήτημα του περιβόητου Διαχειριστικού Ελέγχου, που ως Δημοτικό Συμβούλιο ζητήσαμε να γίνει. Η συνάντησή μου με τον κ. Λ. Ρακιτζή και η δρομολόγηση του ελέγχου δημιουργεί νέα δεδομένα στο Δήμο μας καθότι σε λίγο καιρό θα ξεκαθαρίσουν πολλά. Πέραν όμως αυτού και άλλα ζητήματα με οδήγησαν στο να διαφοροποιηθώ από τον τρόπο λειτουργίας της Δημοτικής Αρχής, όπως είναι η μη αγαστή συνεργασία με συναδέλφους και φυσικά ο σταδιακός αποκλεισμός μου από την Διοίκηση του Δήμου. Παρόλα αυτά όμως κ. Δήμαρχε στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο που απουσιάζατε, ορίστηκα εισηγήτρια σε μείζονα οικονομικά θέματα, για τα οποία ποτέ δεν ενημερώθηκα και δεν ερωτήθηκα. Όταν μάλιστα με την έναρξη των εργασιών της συνεδρίας κατέθεσα την αντίρρηση μου για την διαδικασία, αναφερόμενη στο άρθρο 93 παρ. 6 του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων και το άρθρο 65 παρ. 5 του Ν. 3852/2010, που προβλέπει ότι έναν (1) μήνα πριν από τη διενέργεια των εκλογών και μέχρι την εγκατάσταση των νέων δημοτικών αρχών, το δημοτικό συμβούλιο αποφασίζει μόνο για θέματα που αναφέρονται σε έκτακτες περιπτώσεις εξαιρετικά επείγουσας και απρόβλεπτης ανάγκης, και το γεγονός αυτό δεν ελήφθη καν υπόψη από το Προεδρείο, διαπίστωσα ότι η κατάσταση δεν πάει άλλο. Για το λόγο αυτό την επομένη κατήγγειλα τα γεγονότα στα ΜΜΕ και στην Γενική Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, υποβάλλοντας ταυτόχρονα και την παραίτηση μου από τη θέση της αναπληρώτριας σας και της Αντιδημάρχου Οικονομικών. Την περασμένη Παρασκευή προσερχόμενη στο Δημαρχείο, στο οποίο όλο αυτό το διάστημα παραβρισκόμουν σχεδόν σε καθημερινή βάση, από υπάλληλο παρέλαβα σχετικό έγγραφο σας, που αναφέρεται στην διαγραφή μου από την δημοτική σας ομάδα. Δεν ένοιωσα καμία έκπληξη κ. Δήμαρχε καθότι από την Δημοτική σας ομάδα αυτοδιαγράφηκα από τον περασμένο Σεπτέμβριο 2013, όπου χωρίς την στήριξη της ομάδα σας, το Δημοτικό Συμβούλιο με εξέλεξε μεταξύ των Αντιδημάρχων, ως Αναπληρώτριά σας για το διάστημα της τιμωρίας σας. 

Κ. Δήμαρχε ως νεότερη Δημοτική Σύμβουλος του Σώματος, δια της παρούσης μου επιστολής σας κάνω και πάλι γνωστό ότι διαχωρίζω τη θέση μου από κάθε είδους τακτικές που βλάπτουν τον Δήμο μας και τους συνδημότες μας ξεκαθαρίζοντας ότι με τις μικρές μου δυνάμεις δεν θα επιτρέψω να παιχτεί κανένα θέατρο στις πλάτες του αγραφιώτικου λαού.

Μετά την υποβολή της παραίτησής μου στην Γ. Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης από τη θέση της Αναπληρώτριάς σας και της Αντιδημάρχου, δια της παρούσης την παραίτησή μου υποβάλλω και σε σας για να δρομολογήσετε τα περαιτέρω. Μπορεί να χάλασα τα σχέδιά σας όπως αναφέρετε στην επιστολή σας, όμως σας διαβεβαιώνω ότι θα συνεχίσω με τον ίδιο ζήλο να υπηρετώ τους συνδημότες μου και με την ίδια δυναμική να ελέγχω τις αποφάσεις σας. 

Με τιμή

Βάσω Φεγγούλη

Δημοτική Σύμβουλος Αγράφων