Κυριακή, 26 Μαΐου 2019

ev media-logo

Συνάντηση Μπακογιάννη με τον υπουργό Γιάννη Βρούτση για το Αυτοδιοίκητο του Γηροκομείου. Αναμένεται νέα απόφαση του υπουργού

Ο δήμαρχος Καρπενησίου έθεσε στον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, το μεγάλο ζήτημα του αυτοδιοίκητου του Ιδρύματος. Ζήτησε να επανέλθει ο έλεγχος στη διοίκηση του γηροκομείου όπως ήταν και πριν - Ο υπουργός υποσχέθηκε οριστική λύση στο πρόβλημα.

bakogiannis-vroutsis

Σε ανακοίνωση του γραφείου του δημάρχου Καρπενησίου με τίτλο "Συνάντηση Δημάρχου Καρπενησίου, Κώστα Μπακογιάννη με τον Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, Γιάννη Βρούτση", αναφέρονται τα εξής.

Την περασμένη Παρασκευή 27 Ιουνίου 2014, ο Δήμαρχος Καρπενησίου, Κώστας Μπακογιάννης, συναντήθηκε στην Αθήνα με τον Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας κ. Γιάννη Βρούτση.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους, ο κ. Μπακογιάννης έθεσε το ζήτημα του αυτοδιοίκητου του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας (Παράρτημα ΑΜΕΑ), τονίζοντας στον Υπουργό την επιτακτική ανάγκη της επαναφοράς του ιδρύματος στο πρότερο καθεστώς που εξασφάλιζε τη διοικητική και οικονομική του ανεξαρτησία.

Ο Δήμαρχος κατέστησε σαφές στον Υπουργό ότι η αλλαγή στο διοικητικό καθεστώς του Κέντρου αποτελεί μονόδρομο για την εύρυθμη λειτουργία του, δεδομένου ότι μόνο με αυτόν τον τρόπο διασφαλίζονται οι εργαζόμενοι, οι φιλοξενούμενοι αλλά και η περιουσία του.

Ο Υπουργός έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον για το εν λόγω ζήτημα και δεσμεύτηκε να το εξετάσει επισταμένως, προκειμένου να δοθεί μία οριστική λύση.

Το πρόβλημα

Δεν είναι απλή η περίπτωση της διοίκησης του Γηροκομείου Καρπενησίου. Πολλές φορές έχουν καταγγελθεί, σημαντικές επιπλοκές στη λήψη αποφάσεων, ενώ η απομακρυσμένη διοίκηση του ιδρύματος προκαλεί και τραγελαφικά περιστατικά.

Για παράδειγμα: Σε διαγωνισμό για την προμήθεια καυσίμων και πετρελαίου στο ίδρυμα, επειδή η διοίκηση του ιδρύματος είναι στον... Δομοκό Φθιώτιδας, είναι υποχρεωμένη εκ του νόμου να προκηρύσσει διαγωνισμό που να αφορά όλη την περιοχή της Στερεάς Ελλάδας.

Σε όρο του διαγωνισμού όμως, για παράδειγμα την τροφοδοσία με αμόλυβδη βενζίνη των οχημάτων του Γηροκομείου Καρπενησίου, αναφέρεται ότι το όχημα του ιδρύματος πρέπει να μεταβεί στο πρατήριο που έχει αναδειχτεί μειοδότης του διαγωνισμού για να γεμίσει το ρεζερβουάρ.

Τι γίνεται όμως στην περίπτωση που τον διαγωνισμό κερδίσει προμηθευτής καυσίμων στην... Χαλκίδα!; Προφανώς εδώ υπάρχει ένα σοβαρό πρόβλημα, και δεν είναι το μόνο.

Πέραν των άλλων, η ισχύουσα υπουργική απόφαση που ενοποίησε όλα τα ιδρύματα της Στερεάς Ελλάδας, δεν έλαβε υπόψη την ιδιαιτερότητα του Γηροκομείου Καρπενησίου η οποία έγκειται στο γεγονός ότι το ίδρυμα ιδρύθηκε με χρήματα ιδιωτών, ενώ στην παλιά απόφαση -πολλές φορές τα «Ευρυτανικά Νέα» έχουν αναφερθεί στα αληθινά γεγονότα- υπήρχε ρητώς ο όρος ότι το Γηροκομείο θα διοικείται από την Ευρυτανία.

Το θέμα που έθεσε ο Κώστας Μπακογιάννης και βρήκε γόνιμο έδαφος όπως φαίνεται από τον υπουργό, αποτελεί πάγιο αίτημα όλων των εμπλεκόμενων φορέων όπως είναι η Ένωση Ευρυτάνων Αμερικής "ΤΟ ΒΕΛΟΥΧΙ", βασικός χρηματοδότης του Γηροκομείου τα πρώτα χρόνια και ο "Φιλεκπαιδευτικός Σύλλογος Καρπενησίου", που συνέβαλαν καθοριστικά στη λειτουργία και ανοικοδόμηση του ιδρύματος.

Το Γηροκομείο Καρπενησίου με ιδίες δαπάνες τη διετία 2008-2009 οικοδόμησε νέα πτέρυγα 45 κλινών, δαπάνης 2.000.000 ευρώ, η οποία δυστυχώς παραμένει μέχρι και σήμερα κλειστή. Το αρχικό κτήριο έχει δυναμικότητα 80 κλινών, ενώ πρόσφατα έγινε και ανακαίνιση στην παλιά πτέρυγα.