Σάββατο, 28 Μαρτίου 2020

ev media-logo


«Η υπέρβαση των ορίων». Το νέο άρθρο του Διονύση Παρούτσα

Ο Ολλανδός Μπας Λάνσντορπ, δεν είναι ένας τυχαίος άνθρωπος. Γεννημένος επιχειρηματίας κατάφερε και κέρδισε ένα σωρό χρήματα από τις τεχνολογικές εφαρμογές στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και μέχρι τα 40 του έγινε ήδη πλούσιος. Εντούτοις, ξαφνικά, πούλησε όλες τις μετοχές του και έβαλε τα χρήματα σε μια νέα ιδέα: Τον αποικισμό του Άρη!

608

Η ιδέα του είναι απλή: Αφού δεν μπορεί κάποιος να πάει στον Άρη και να γυρίσει πίσω, μιας και δεν υπάρχει υποδομή για να φτιαχτεί εκεί πύραυλος που θα μπορούσε να κάνει το ταξίδι, αποφάσισε να ψάξει και να βρει ανθρώπους που θα ήθελαν να εγκατασταθούν εκεί μόνιμα! Μια παράτολμη ιδέα, αλλά καθώς απευθύνθηκε σε ολόκληρο τον πλανήτη μάζεψε πάνω από 200.000 αιτήσεις, 8 μάλιστα από αυτές ήταν από την Ελλάδα!

Επειδή χρειάζεται γύρω στα έξι δισεκατομμύρια δολάρια για όλη την επιχείρηση και δεν είναι κανένας διατεθειμένος να πετάξει χρήματα σε κάτι που μπορεί και να μην υλοποιηθεί καν, σκέφτηκε να χρηματοδοτήσει την αποστολή με ένα τεράστιο "ριάλιτι" σόου. Θα βάλει δηλαδή κάμερες που θα παρακολουθούν τη ζωή των αστροναυτών από τα πρώτα χρόνια της εκπαίδευσής τους εδώ στη γη, μέχρι την καθημερινότητά τους στον κόκκινο πλανήτη, όταν με το καλό… "προσαρειωθούν".

Αν σκεφτεί κανείς ότι τη μέρα της προσεδάφισης, εφτά δισεκατομμύρια άνθρωποι θα βλέπουν από την τηλεόραση ή τα κινητά τους το γεγονός, δεν είναι δύσκολο να υποθέσει ότι η "Κόκα-κόλα" ή "Νάικ" θα πλήρωναν πολύ ευχαρίστως αυτά τα χρήματα για να διαφημίσουν το προϊόν τους. Χώρια τα έσοδα από βιβλία, παιχνίδια, κινηματογραφικές ταινίες κτλ.

Το 2016 σχεδιάζει να στείλει τον πρώτο πύραυλο με διάφορα μηχανήματα και ρομπότ που θα φτιάξουν ένα υποτυπώδες καταφύγιο στον Άρη και μέχρι το 2024 θα στείλει άλλα εφτά, ώστε όταν φτάσουν εκεί οι αστροναύτες να βρουν ένα ντεπόζιτο με νερό, ένα με οξυγόνο και έξι προκατασκευασμένους χώρους που θα τους είναι απαραίτητα για να επιβιώσουν. Μετά θα μπορούν να τα εξάγουν μόνοι τους από το έδαφος του Άρη που έχει παγωμένο νερό, το οποίο θα το λιώνουν για να πίνουν και να βγάζουν οξυγόνο, καθώς και να καλλιεργούν διάφορα φυτά για φαγητό. Στην αρχή θα πάνε τέσσερα άτομα και μετά, κάθε δύο χρόνια, θα πηγαίνουν άλλοι τέσσερις.

Εντούτοις, όλο το εγχείρημα εγείρει και αντιδράσεις. Κατ' αρχάς η ΝΑΣΑ το θεωρεί παρακινδυνευμένο. Ο Άρης, στις "εύκρατες" ζώνες του έχει θερμοκρασίες από 0 βαθμούς το μεσημέρι μέχρι -60 βαθμούς Κελσίου τη νύχτα. Η ατμόσφαιρά του είναι τόσο αραιή όσο είναι της γης σε υψόμετρο 25 χιλιομέτρων και μάλιστα έχει πολύ λίγο οξυγόνο, το περισσότερο είναι διοξείδιο του άνθρακα. Η ακτινοβολία μπορεί να σκοτώσει οποιοδήποτε οργανισμό δεν είναι προστατευμένος ή κάτω από το έδαφος. Όποιος μείνει εκεί θα πρέπει πάντα να φοράει ειδική στολή όταν βγαίνει έξω και να μένει μέσα όταν ξεσπάνε οι τρομερές αμμοθύελλες.

Όλο το εγχείρημα, λοιπόν, θεωρείται αποστολή αυτοκτονίας. Οι μουσουλμάνοι μάλιστα απαγόρευσαν στους πιστούς να συμμετάσχουν, καθώς η αυτοκτονία απαγορεύεται στη θρησκεία τους. Εντούτοις, παρ' όλες τις δυσκολίες και τις αντιδράσεις το πράγμα φαίνεται να προχωράει. Εξ άλλου πόσοι και πόσο άνθρωποι δεν μένουν στις επιστημονικές εγκαταστάσεις του  Νότιου Πόλου, όπου εάν βγεις έξω χωρίς ειδική στολή το χειμώνα, θα πεθάνεις σε πέντε λεπτά; Ή για μήνες ολόκληρους μέσα σε υποβρύχια απ' όπου δεν μπορούν καν να βγουν "έξω";

Και γιατί να εναντιωθούμε; Για όλους εμάς που ως μικρά παιδιά στα τέλη της δεκαετίας του 1960 παρακολουθήσαμε τον Νηλ Άρμστρονγκ να πατάει το πόδι του στη σελήνη, που μεγαλώσαμε με το όνειρο του διαστημόπλοιου Εντερπράιζ και τον "πόλεμο των άστρων" του Λούκας, αυτό είναι μια φυσική συνέπεια. Μήπως δεν είδαμε σε σαράντα χρόνια την αποκωδικοποίηση του DNA; Μήπως δεν κρατάμε στα χέρια μας κινητά τηλέφωνα με οθόνες; Μήπως δεν έφτασε το όριο ηλικίας στα 80 χρόνια; Μήπως δεν εφευρέθηκαν "έξυπνοι" υπολογιστές και μηχανήματα στα οποία μιλάς λες κι είναι άνθρωπος; Όποιος έχει τηλεφωνήσει στο 1535 για να κλείσει ραντεβού σε νοσοκομείο, μπορεί να… μην έκλεισε ραντεβού, έχει όμως μιλήσει σε ρομπότ που δεν καταλαβαίνεις καν ότι είναι μηχανή!

Η αποστολή στον Άρη θα δημιουργήσει νέους ήρωες που η ανθρωπότητα τους έχει ανάγκη. Θα επεκτείνει την ανθρώπινη δράση σε νέα σύνορα, θα δώσει νέο όραμα και νέα ώθηση στις επιστήμες της ιατρικής και της φυσικής. Θα δημιουργήσει νέες εφευρέσεις που θα κάνουν τη ζωή ακόμη ευκολότερη στη γη. Και το σημαντικότερο καθώς οι νέοι "πιονέροι" του διαστήματος θα είναι αναγκασμένοι να ζουν ανακυκλώνοντας τα πάντα, θα δημιουργήσει το υπόβαθρο για να ενισχυθεί η βιώσιμη ανάπτυξη στον δικό μας πανέμορφο και γαλάζιο πλανήτη, τον οποίο ανερυθρίαστα απομυζούμε και καταστρέφουμε στερώντας τον από τα παιδιά μας.

Αυτοί που θα ταξιδέψουν το ταξίδι χωρίς επιστροφή, αυτοί που θα πάνε την Ιστορία ένα βήμα παραπέρα, θα το κάνουν με δική τους επιλογή, χωρίς πίεση και χωρίς εξαναγκασμούς. Θα διδάξουν τη σημασία της απόλυτης συνεργασίας προκειμένου να επιβιώσουν. Θα δείξουν την ματαιότητα των πολέμων και των συγκρούσεων. Θα βρεθούν άραγε οι πρόθυμοι να το κάνουν; Αρκεί να δούμε μια αγγελία στις εφημερίδες γύρω στα 1900, όταν ο Έρνεστ Σάκλετον, έψαχνε για πλήρωμα προκειμένου να εξερευνήσει το Βόρειο Πόλο:

"Ζητούνται άντρες για επικίνδυνο ταξίδι, με μικρό μισθό, σε συνθήκες υπερβολικού ψύχους, για πολλούς μήνες σε απόλυτο σκοτάδι, συνεχή κίνδυνο, με αμφίβολη την ασφαλή επιστροφή τους. Θα υπάρχει μεγάλη τιμή και αναγνώριση σε περίπτωση επιτυχίας".

Θα υπέθετε κανείς, ότι οι αιτήσεις γι' αυτή τη δουλειά θα ήταν ελάχιστες. Εντούτοις ο Σάκελτον δυσκολεύτηκε πολύ να διαλέξει το πλήρωμά του, από τον απίστευτα μεγάλο αριθμό αιτήσεων που έλαβε!

Γιατί απλά, η εξερεύνηση και η κατάρριψη των ορίων είναι στην ανθρώπινη φύση!