Τρίτη, 25 Φεβρουαρίου 2020

ev media-logo

Κλειστός ο δρόμος προς Αγρίνιο από Προυσό μέχρι Αραποκέφαλα λόγω έργων - Η διέλευση των οχημάτων θα γίνεται από παρακαμπτήριους

Από την Τετάρτη 24 Σεπτεμβρίου 2014, η Τεχνική Υπηρεσία της Π.Ε. Ευρυτανίας ανακοίνωσε ότι λόγω απαραίτητων εργασιών στον οδικό άξονα Προυσός - Αγρίνιο στη θέση "Κούλι", απαιτείται η προσωρινή διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων, μέχρι να ολοκληρωθούν οι παρεμβάσεις. Η διέλευση των οχημάτων θα πραγματοποιείται μέσω παρακαμπτηρίων οδών.

kouli-proussos-katolisthisi1

Το τμήμα του οδοστρώματος που.. λείπει, θα αποκαταστήσει η νέα εργολαβία με προϋπολογισμό 60.000 ευρώ. Το συνολικό έργο, που κατασκευάστηκε το 2013 μετά την κατολίσθηση του 2009, είχε προϋπολογισμό 500.000 ευρώ. Το συνολικό έργο εξασφαλίζει την ασφαλή διέλευση των οχημάτων. Στο βάθος φαίνεται το κατασκευασμένο κομμάτι του δρόμου, ενώ σε πρώτο πλάνο το τμήμα του δρόμου που θα αποκατασταθεί.


Είναι η δεύτερη φορά που διακόπτεται η κυκλοφορία στον οδικό άξονα Προυσός - Αραποκέφαλα - Αγρίνιο, λόγω εργασιών στη θέση "Κούλι". Μετά τη μεγάλη κατολίσθηση που έγινε το 2009  είχε καταρρεύσει το οδόστρωμα σε μήκος περίπου 120 μέτρων, καθιστώντας για μήνες αδύνατη τη διέλευση των οχημάτων. Εδώ και χρόνια η διέλευση έχει δοθεί στο ένα ρεύμα με "ευθύνη των οδηγών".

Η αποκατάσταση του οδοστρώματος έγινε πέρυσι, (τα έργα ξεκίνησαν στις 3/7/2013) μετά από μεγάλη εργολαβία που εφάρμοσε ειδικές τεχνικές -στην ουσία κατασκεύασε μια γέφυρα- έτσι ώστε να εξασφαλιστεί η ασφαλής διέλευση των οχημάτων χωρίς τον φόβο μελλοντικών καταρρεύσεων, σύμφωνα με τους κατασκευαστές.

Ωστόσο, όπως και τότε επισημάνθηκε και από τα ρεπορτάζ των "Ευρυτανικών Νέων", το έργο έμεινε... μισό. Πράγματι, ο δρόμος από ένα άνετο πλάτος ξαφνικά "στενεύει" χωρίς να υπάρχει η ομαλή επίπεδη κλίση προς το νέο οδόστρωμα με αποτέλεσμα, κάποιος οδηγός που δεν γνωρίζει το "επικίνδυνο σημείο" να βρεθεί ξαφνικά... στο κενό.

Το πρώτο έργο, κατασκευάστηκε με χρηματοδότηση περίπου 500.000 ευρώ. Ωστόσο, οι εργασίες διακόπηκαν λόγω έλλειψης πρόσθετης χρηματοδότησης, η οποία δεν ξεπερνούσε τα 60.000 ευρώ (σύμφωνα με δημοσίευμα των "Ευρυτανικών Νέων") και  έκτοτε αν και το μεγάλο έργο παραδόθηκε, η διέλευση των οχημάτων παραμένει "με ευθύνη των οδηγών" σύμφωνα με την Τεχνική Υπηρεσία της Π.Ε. Ευρυτανίας.

Το νέο έργο

Η Π.Ε. Ευρυτανίας, κατάφερε τελικά να εξασφαλίσει την απαραίτητη χρηματοδότηση των 60.000 ευρώ. Την Τρίτη 3 Ιουνίου 2014, έγινε ο διαγωνισμός του έργου "ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΒΛΑΒΩΝ ΣΤΟΝ ΟΔΙΚΟ ΑΞΟΝΑ ΓΑΥΡΟΣ - ΠΡΟΥΣΟΣ - ΑΡΑΠΟΚΕΦΑΛΑ", η σύμβαση κατασκευής του έργου υπεγράφη από τον τότε περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας κ. Περγαντά στις 30-07-2014, ενώ οι εργασίες ξεκινούν σήμερα Τετάρτη 24 Σεπτεμβρίου 2014.

Ωστόσο, σύμφωνα με την ανακοίνωση της υπηρεσίας δεν προσδιορίζεται ακριβώς η ημερομηνία της ολοκλήρωσης του έργου, ενώ η κυκλοφορία των οχημάτων θα γίνεται από παρακαμπτήρια οδό.

Σύμφωνα με τα όσα ίσχυαν κατά την πρώτη φάση των έργων, ο καλύτερος δρόμος που προτείνεται από Προυσό για Αραποκέφαλα - Αγρίνιο είναι μέσω της επαρχιακής οδού Αγίου Γεωργίου - Ασπρόπυργος - Αραποκέφαλα - όρια ν. Αιτ/νίας και αντίστροφα.

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΔΙΑΚΟΠΗΣ ΤΗΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ

Με θέμα: "Άδεια προσωρινής διακοπής κυκλοφορίας στο τμήμα του επαρχιακού οδικού δικτύου  Προυσός - Αραποκέφαλα - Όρια Νομού Αιτωλοακαρνανίας", με υπογραφή του νέου Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας κ. Κώστα Μπακογιάννη, η Π.Ε. Ευρυτανίας εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση:

"Έχοντας υπόψη (...) το γεγονός ότι δεν μπορεί να εκτελεσθούν οι εργασίες του ανωτέρου έργου χωρίς να διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων στο τόπο που κατασκευάζεται το έργο,”

Αποφασίζουμε

"Για την προσωρινή διακοπή της κυκλοφορίας στο τμήμα του επαρχιακού οδικού δικτύου  Προυσός – Αραποκέφαλα – Όρια Νομού Αιτωλοακαρνανίας στη θέση «Κούλιον» από 24-09-2014 μέχρι ολοκλήρωσης των εργασιών, η δε κυκλοφορία των οχημάτων θα διεξάγεται μέσω παρακαμπτήριων οδών. Ο ανάδοχος υποχρεούται στην κατάλληλη σήμανση για την καλύτερη ενημέρωση των διερχομένων οδηγών προς αποφυγή καθυστερήσεων και διεξαγωγής ομαλότερα της κυκλοφορίας."

"Ο δήμος Καρπενησίου παρακαλείται για την ενημέρωση των δημοτών για την διακοπή της κυκλοφορίας στο ανωτέρω τμήμα, τα δε Αστυνομικό Τμήμα  Καρπενησίου και ο Αστυνομικός Σταθμός Προυσού, παρακαλούνται για την συμβολή τους στην ομαλότερη διεξαγωγή της κυκλοφορίας."

Με προσοχή για Αγρίνιο και από Φραγκίστα

Εντωμεταξύ, με ανακοίνωση που εξέδωσε η Αστυνομία Ακαρνανίας, ήδη από τις 17 Σεπτεμβρίου 2014, έχουν τεθεί περιορισμοί στην κυκλοφορία του οδικού άξονα Καρπενήσι - Αγρίνιο και συγκεκριμένα από την Τοπική Κοινότητα Καμαρούλας μέχρι τον οικισμό Χούνης, λόγω εκτέλεσης εργασιών ανακατασκευής του οδοστρώματος, καθαρισμοί τάφρων και κατασκευή τεχνικών.

Σύμφωνα με την απόφαση, οι προβλεπόμενες εργασίες περιλαμβάνουν τμηματικές ασφαλτοστρώσεις και διαγράμμιση σε όλο το προαναφερόμενο μήκος, σύμφωνα με τη μελέτη της αναδόχου εταιρείας.

Οι εργασίες θα πραγματοποιούνται καθημερινά κατά τις ώρες 07.00 - 18.00, θα καταλαμβάνεται το ένα ρεύμα κυκλοφορίας της οδού κάθε φορά και η κυκλοφορία των οχημάτων θα γίνεται εκ περιτροπής στο ένα ρεύμα κυκλοφορίας με εναλλάξ κυκλοφορία των δύο κατευθύνσεων. Με το πέρας των εργασιών κάθε ημέρας τα τμήματα της οδού θα δίνονται στην κυκλοφορία. Μέχρι την ολοκλήρωση των εργασιών, η κυκλοφορία της οδού θα γίνεται σε αδιαγράμμιστο οδόστρωμα. Τα έργα ολοκληρώνονται στις 30 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με την απόφαση.