Σάββατο, 26 Σεπτεμβρίου 2020

ev media-logo

Βροχή ενός μήνα σε… 60 ώρες! Στο επίκεντρο της κακοκαιρίας βρέθηκε η Ευρυτανία τις προηγούμενες ημέρες

Ακραία και πρωτοφανής, ακόμα και για τα δεδομένα της Ευρυτανίας, ήταν η κακοκαιρία που έπληξε την περιοχή τα τελευταία εικοσιτετράωρα και επέφερε ως αποτέλεσμα σημαντικά προβλήματα στο οδικό δίκτυο του νομού.

broxi-zinopoulou

Συνολικά 114,4 χιλιοστά βροχής ή 114,4 λίτρα νερού ανά τετραγωνικό μέτρο κατέγραψε ο Μετεωρολογικός Σταθμός (ιδιοκτησίας Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών) που λειτουργεί στην περιοχή της Ποταμιάς Καρπενησίου (σε υψόμετρο 700μ.) το διάστημα από την Κυριακή 5 έως και την Τρίτη 7 Οκτωβρίου 2014.

Πρόκειται για ιδιαίτερα μεγάλα ύψη βροχής, εάν αναλογιστεί π.χ. κανείς ότι ολόκληρο τον περασμένο Ιανουάριο (31 ημερολογιακές ημέρες) ο ίδιος σταθμός κατέγραψε 99 χιλιοστά, ενώ μόλις τον περασμένο μήνα (Σεπτέμβριος) «έπεσαν» 116 χιλιοστά. Με λίγα λόγια, σε λιγότερο από 60 ώρες (τόσο διήρκησαν τα φαινόμενα) έβρεξε όσο βρέχει συνήθως σε… έναν μήνα! Ενδεικτικό είναι ότι σε περίπου 125 χιλιοστά ανέρχεται ο μέσος όρος βροχόπτωσης  στη Λαμία το δίμηνο Φεβρουάριος-Μάρτιος…

Η επιμονή των βαρομετρικών χαμηλών από τα δυτικά ήταν τόσο μεγάλη που η Ευρυτανική γη αδυνατούσε να απορροφήσει το νερό που δεχόταν. Σε ορμητικούς χείμαρρους μετατράπηκαν οι δρόμοι στο Καρπενήσι και σε πολλά χωριά του νομού.

Η κακοκαιρία συνοδευόταν και από εκατοντάδες (δίχως ίχνος υπερβολής) ηλεκτρικά φαινόμενα (αστραπές/κεραυνοί), που ιδίως το βράδυ της Δευτέρας 6/10 έκαναν… τη νύχτα - μέρα.