Τρίτη, 23 Ιουλίου 2019

ev media-logo

ΕΝΦΙΑ 15.000 ευρώ ο δήμος Καρπενησίου. Τραγική η κατάσταση στα Άγραφα - Δεν δήλωσαν... τίποτα!

Στον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ), εμπίπτουν πλέον και οι ιδιοκτησίες όλων των δημόσιων οργανισμών, των δήμων και περιφερειών και των νομικών προσώπων δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου που έχουν στην κατοχή τους ιδιοκτησίες. Μεταξύ αυτών η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και στην Ευρυτανία ο δήμος Αγράφων, ο δήμος Καρπενησίου και άλλες υπηρεσίες.

dimarxeio-ksirias

Τελικά από τον ΕΝΦΙΑ δεν γλιτώνει κανείς. Ίσως μόνο η εκκλησιαστική περιουσία, πλην όμως εκτός όσων χρησιμοποιούνται για εμπορική χρήση. Στον δήμο Καρπενησίου, ο ΕΝΦΙΑ ξεπερνά τα 15.000 ευρώ ενώ στον δήμο Αγράφων, υπάρχει σοβαρή παράβαση αφού δεν έχει δηλωθεί κανένα κτήριο στο Ε9, παρόλο που ο δήμος έχει ιδιόκτητα κτήρια τα οποία μάλιστα και ενοικιάζει.

Σύμφωνα με την αντιδήμαρχο οικονομικών του δήμου Καρπενησίου κα Ευδοξία Κονιαβίτη, ο δήμος Καρπενησίου πλήρωσε κανονικά την πρώτη από τις έξι δόσεις του. Συγκεκριμένα, ο ΕΝΦΙΑ του δήμου Καρπενησίου ανέρχεται στο ποσό των 15.318,01 ευρώ και η πρώτη δόση, που έχει ήδη πληρωθεί, ανέρχεται στα 2.513,59 ευρώ.

Από την άλλη, ζοφερή εμφανίζεται η κατάσταση στον δήμο Αγράφων. Σύμφωνα με πληροφορίες, από έγκυρη πηγή, ο δήμος Αγράφων όλα τα χρόνια του «ζει» στην...παρανομία και αυτό διότι αν για τον απλό πολίτη είναι παράπτωμα η μη αναγραφή των ιδιοκτησιών του στο Ε9, για τον δήμο Αγράφων αποτελεί απλώς... "αόρατη" περιουσία.

Στον δήμο Αγράφων, υπάρχουν ιδιόκτητα κτήρια, όλα τα πρώην κοινοτικά και δημοτικά καταστήματα, που πολλά από αυτά ο δήμος μισθώνει. Εισπράττει κανονικά και ΦΠΑ αλλά δεν έχει δηλώσει ποτέ ούτε ΦΠΑ, ούτε τις ιδιοκτησίες που κατέχει στο Ε9 διαπράττοντας σημαντική φορολογική παράβαση.

Εντωμεταξύ, άγνωστο προς το παρόν είναι το ύψος του ΕΝΦΙΑ που καλείται να πληρώσει η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας. Όσον αφορά την Π.Ε. Ευρυτανίας, ο ΕΝΦΙΑ που θα πληρωθεί θα είναι απευθείας από την υπηρεσία στη Λαμία μιας και υπάρχει ένα ενιαίο ΑΦΜ που καλύπτει όλη την περιφέρεια.

Η Π.Ε. Ευρυτανίας έχει στην κατοχή της μόνο 4 ακίνητα. Πρόκειται για το νομαρχιακό μέγαρο στο Καρπενήσι, το πέτρινο κτήριο στη διασταύρωση Τσιώνη, το κτήριο του νομαρχιακού ταμείου και το κτήριο του Κτηνιατρείου πίσω από τη στεγασμένη λαϊκή αγορά.