Πέμπτη, 14 Νοεμβρίου 2019

ev media-logo

ΒΙΒΛΙΟ. Διηγήματα Έρωτα, Τρέλας και Θανάτου (Ροές 160 σελ.)

 621

Φόνοι, αναπάντεχα και τρομακτικά περιστατικά, μυρωδιά μεταφυσικής φρίκης, απεγνωσμένοι έρωτες, η ανθρώπινη παράνοια και συγχρόνως η ανθρώπινη μωρία, παράξενες και σουρεαλιστικές ασθένειες, η φύση και τα στοιχεία της ως απειλή για τον τεχνητό κοινωνικό πολιτισμό, το τραγικό τέλος των ανεπαίσθητων και μικροσκοπικών ιστοριών της πολυδαίδαλης ανθρώπινης κωμωδίας.

Κι όλα αυτά χρησιμοποιώντας μια γλώσσα απλή και λιτή, δίχως φιοριτούρες, που σε εισάγει όμως με έντεχνη σιγουριά και μαεστρία σ’ ένα αδιέξοδο, τρομακτικό και παραισθησιογόνο σύμπαν. Κι αυτό το σύμπαν είναι ο ιδιότυπος κόσμος του Ουρουγουανού Οράσιο Κιρόγα (1878-1937), του θεμελιωτή του λατινοαμερικανικού διηγήματος. Ενός συγγραφέα βασανισμένου και αντιφατικού, το έργο του οποίου συγκρίθηκε με το αντίστοιχο του θρυλικού Ε.Α. Πόε.

Όπως και ο τελευταίος, έτσι και ο Κιρόγα «μεταχειρίστηκε» στα διηγήματά του φυσικά και τεχνητά υλικά, ανθρώπινες συμβάσεις και έξεις, κοινωνικές παθογένειες και την αναπόδραστη, μοιραία (;) τυχαιότητα της ζωής για να σκιαγραφήσει με έντονη ψυχαναλυτική διάθεση και γοτθική ποιητικότητα τα ζοφερά στιγμιότυπα της ύπαρξης. Έτσι, είτε τοποθετώντας τη δράση στη ζούγκλα και τα ποτάμια είτε σ’ ένα τυπικό αστικό διαμέρισμα ή μια χωριάτικη αυλή, το αποτέλεσμα είναι το ίδιο: οι ιστορίες του έρωτα, της τρέλας και του θανάτου ενδημούν παντού, προσαρμόζονται σε όλες τις συνθήκες και φανερώνουν όλο το σκοτάδι που φροντίζουμε επιμελώς να σκεπάζουμε με πέπλα λογικής μέσα στη ψυχή μας. Ενίοτε βέβαια, μέσα στο αγωνιώδες και ταραχώδες διάβα τους, αποκαλύπτουν και το μεγάλο συγγραφικό ταλέντο ανθρώπων του πνεύματος που στην εποχή τους δεν αξιώθηκαν την αναγνώριση που τους άρμοζε…